40. Obljetnica predškolskog odgoja u Otočcu

0

Prigodnim programom u Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac, uz nazočnost roditelja, dogradonačelnika Otočca Hrvoja Ostovića, prijatelje iz susjednih općina i gradova, te brojne uzvanike, polaznici dječjeg vrtića „Ciciban“ Otočac prikazali su, uz pomoć svojih teta, iznimno zapažen program, u povodu obilježbe 40. Obljetnice predškolskog odgoja u gradu Otočcu.

Nazočne je pozdravila i kratkim osvrtom podsjetila na početke organiziranog djelovanja predškolskog odgoja na području grada pa do danas ravnateljica dječjeg vrtića „Ciciban“ Ljiljana Gomerčić.

Istaknula je tek dio zapaženih i hvale vrijednih aktivnosti koje se provode u cilju kvalitetnog i sadržajnog  provođenja predškolskog odgoja, ali i na probleme s kojima se susreću u svom radu.

Predškolski odgoj u gradu Otočcu započeo je u prosincu 1972. godine pri osnovnoj školi u Otočcu, no zbog potreba koje su bile sve veće, krenulo se u izgradnju dječjeg vrtića koji svoja vrata mališanima otvara 1980. godine na  lokaciji  gdje se nalazi i danas. Iako je u ratnim vremenima bilo znatnih oštećenja na zgradi, ona su uspješno sanirana i otklonjena zahvaljujući raznim donacijama. U ustanovi je broj djece varirao u određenim razdobljima od 30-ak pa sve do stotinjak u četiri odgojne skupine. U to vrijeme vrtić su uglavnom pohađala djeca starija od tri godine, ali s vremenom se pokazuje potreba za otvaranjem starije jasličke skupine, djeca starosti 2 – 3 godine. Godine 1982. osnovana je prva skupina djece u jaslicama. Dugogodišnji ravnatelj gospodin Ante Devčić vodio je ustanovu od samog početka kad je osnovan kao radna organizacija. U novije vrijeme pokazala se potreba za upisom i mlađe djece, pa je tako Gradsko vijeće donijelo odluku o upisu djece stare godinu dana.
Danas u vrtiću imamo dvije jasličke skupine od jedne do tri godine i tri vrtićke skupine od tri do sedam godina. Danas je u dječjem vrtiću „Ciciban“ 100-tinjak mališana koji stječu osnovna znanja za što kvalitetnije uključivanje u svakodnevni život, istaknula je ravnateljica Ljiljana Gomerčić.

Nazočne je u ime grada pozdravio dogradonačelnik Hrvoje Ostović kazavši da su kao gradska uprava ponosni na sve što se čini u dječjem vrtiću, te da grad kao osnivač vrtića čini sve kako bi uskoro bio izgrađen novi koji bi zadovoljavao sve potrebe. Dodao je da je u tom pravcu već izrađena projektna dokumentacija i da se čine napori kako bi se pronašao način kojim bi se osigurala financijska sredstva za njegovu izgradnju.

Pohvale i čestitke za 40. Obljetnicu predškolskog odgoja u gradu Otočcu mališanima, djelatnicima vrtića i roditeljima uputila je i viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje Davorka Guštin.

Nizom prigodnih prikaza, pjesmom i recitacijama, mališani su izmamili radost, veselje i smijeh kod nazočnih, čemu zasigurno treba reći jedno veliko HVALA i tetama koje brižno bdiju nad mališanima.

Svečanosti u GPOU prethodila je i izložba dječjih radova koja je postavljena u izložbenoj maloj Sali GPOU.

Dražen Prša