5.orguljaške večeri u Gospićko-senjskoj biskupiji

0

Danas 25.travnja 2011. godine, u Crkvi Presvetog Trojstva u 12,00 sati započela je manifestacija 5.orguljaške večeri u Gospićko – senjskoj biskupiji.

Visoku umjetničku kvalitetu koncerta izveli su sopranistica Nilda Luketić ( Slovenija ) i orguljaš Edmund Andler-Borić, ravnatelj međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae u Sisku.

Oglas

Manifestacijom 5.orguljaških večeri u Gospićko-senjskoj biskupiji želi se potaknuti glazbeni i kulturni život regije te skrenuti pozornost na važnost očuvanja preostalih kulturnih spomenika.

U 45 minutnom koncertu izvedena sudjela: G. A. Frescobaldija, G. F. Händela, W. A. Mozarta, J. S. Bacha, F. Paraća, C. Francka, P. Corneliusa i G. Caccinija.

Na kraju koncerta župnik mons.Tomislav Šporčić se zahvalio glazbenicima te im uručio knjige godišnjaka “Vrilo” za uspomenu na gostovanje u našem gradu i dekanatu.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Raspored koncerata od 25. – 28. travnja 2011.

vrijeme: 25.4.2011. – 28.4.2011.
mjesto: Otočac / Sveti Juraj / Gospić / Lešće na Dobri

U ponedjeljak, 25. travnja, započinje ciklus 5. orguljaške večeri u Gospićko-senjskoj biskupiji.
Na koncertima u Otočcu, Svetom Jurju, Gospiću i Lešću na Dobri od 25. do 28. travnja, nastupit će sopranistica Nilda Luketić i orguljaš Edmund Andler-Borić.

Na programu su djela: G. A. Frescobaldija, G. F. Händela, W. A. Mozarta, J. S. Bacha, F. Paraća, C. Francka, P. Corneliusa i G. Caccinija.

Raspored koncerata
25. travnja 2011.
Otočac, Crkva Presvetog Trojstva, nakon Mise u 12 sati

26. travnja 2011.,
Sveti Juraj, Crkva Svetog Jurja, 19.00 sati

27. travnja 2011.
Gospić, Katedrala Navještenja Blažene Djevice Marije, 19.00 sati

28. travnja 2011.
Lešće na Dobri, Crkva Svetog Jurja, 19.00 sati

Sopranistica Nilda Luketić prvu poduku iz pjevanja dobiva od prof. Miloša Brišnika i prof. Mire Mracsek. Studij solo pjevanja nastavila je kod prof. Jolande Korat na Srednjoj glazbenoj i baletnoj školi u Mariboru. Usavršavala se kod prof. Dragice Kovačič, prof. Alenke Drnač Bunta, sopranistice Petye Ivanove i baritonista Emila Baronika. Od 1989. godine članica je umjetničkog ansambla, zbora Opere i baleta Slovenskega narodnega gledališča u Mariboru. Koncertnu karijeru njeguje kroz brojne solo nastupe u Sloveniji i inozemstvu. S Društvom glazbenih umjetnika Maribor sudjelovala je u okviru Salona glazbenih umjetnika te je više puta nastupila na festivalu „Lent“. S nagrađenim baritonistom Emilom Baronikom, dobitnikom nagrade Prešernovega sklada, ima neprekinuti slijed javnih nastupa. U Mariboru je nastupala na brojnim kulturnim događanjima i dvoranama kao što su: Unionska dvorana, Kazinska dvorana SNG Maribor, dvorec Betnava, Sinagoga i druge. Izvođački repertoar sopranistice Nilde Luketić kreće se od oratorijskih arija, sakralnih skladbi, arija i dueta iz opera, opereta i mjuzikla. Snimila je dva nosača zvuka: „Panis angelicus“ i „Laudate Dominum“ uz pratnju orguljaša i dirigenta Simona Robinsona i klaviristice Olge Pečeny.

Edmund Andler-Borić diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi prof. Maria Penzara.Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha. Kao zapažen student postigao je apsolutnu pobjedu na II. hrvatskom natjecanju orguljaša „Franjo Dugan“ (1999.) te se ističe izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe. Osobito je aktivan kao koncertant te je s održanih nekoliko stotina koncerata po cijeloj Hrvatskoj, Sloveniji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Južnoafričkoj republici, SAD-u i Rusiji najistaknutiji mladi umjetnik orguljaš. Osim što je gostovao na mnogim festivalima, pokretač je sljedećih događanja u Hrvatskoj: ravnatelj je festivala „Orgulje zagrebačke katedrale“ i jedan je od pokretača te ravnatelj međunarodnog orguljaškog festivala „Ars organi Sisciae“ u Sisku. U izdavačkoj kući „Croatia Records“ 2009. godine objavio je prvi solistički CD koji je i nagrađen hrvatskom diskografskom nagradom „Porin“ 2010. godine.

/ bib /