5. revija narodnih nošnji

U zagrdi Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu, sinoć u 19.00 sati,  a povodom  12. smotre folklora Ličko – senjske županije, održana  5. revija narodnih nošnji. Moglo se tu vidjeti nošnje iz svih  krajeva Ličko – senjske županije, svaka lijepa na svoj način ali drugačija i posebna.

Povjerenstvo za ocjenjivanje narodnih nošnji bilo je u sastavu: predsjednik povjerenstva Josip Forijan, pročelnica Ureda ličko – senjskog župana Sanja Vladetić – Pavelić, Katarina Bušić, Jadranka Prše i  dogradonačelnik Otočca Hrvoje Ostović. Povjerenstvo je vrednovalo originalnost izrade nošnje, uloženi rad i trud, ukrase, predstavljanje, šarm i odgovore na pitanja. Bile su tri kategorije natjecatelja, stariji parovi, mlađi parovi i novo uvedena kategorija za najljepšu mladu djevojku.

Nastavak ispod oglasa

Od tri prijavljena starija para prvo mjesto pripalo je  paru iz FD-a ‘Otočac’, drugo paru iz NKUD-a ‘Vrilo’ – Lovinac, a treće KUD-u ‘Kraljica Katarina’ iz Donjeg Lapca.

U kategoriji mladih parova pobjednici su mladić i djevojka iz Donjeg Lapca, drugi su Brinjaci, a treći Otočani.

Najljepša mlada djevojka je  Valentina Sertić iz KUD-a ‘Lipa’ – Sinac, lenta prve pratilje pripala  je Olgi Jurjević iz NKUD-a ‘Vrilo’ – Lovinac, a za drugu pratilju izabrana je Mila Šporčić iz FD-a ‘Otočac’.

Na smotru folklora u Novu Gradišku odlaze najljepši stariji i mlađi par, dok sve tri najljepše mlade djevojke odlaze u Slavonski Brod. Istima su uručene su i bogate nagrade.

Nastupio je i  NKUD-a ‘Željezničar’ iz Zagreba  koji su prisutnim  pokazali različitost hrvatskih narodnih nošnji i plesove zagrebačke četvrti, Hrvatskih nacionalnih manjina te plesove iz Posavine.

I.B.