70 godina dobrovoljnog davanja krvi: Ličko-senjska županija ponosna na 500 darivatelja

0
Foto: Arhiva

Ove godine obilježavamo 70. godišnjicu dobrovoljnog davanja krvi, povijesnog trenutka za Republiku Hrvatsku i globalnu medicinsku zajednicu. Prva akcija darivanja krvi u Hrvatskoj prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti održana je 25. listopada 1953. godine u Sisku, pod okriljem Hrvatskog Crvenog križa.

Davanje krvi nije samo medicinski postupak; to je čin humanosti i altruizma koji spašava živote. Hrvatski Crveni križ uključuje dobrovoljne davatelje krvi u svoju evidenciju i osigurava jedinstveni sustav priznanja, radeći na zadržavanju postojećih i poticanju novih davatelja. Rad Crvenog križa u tom kontekstu je od ključne važnosti, posebice jer je u mnogim zemljama djelatnost prikupljanja krvi povjerena upravo ovoj organizaciji.

Kvaliteta i sigurnost krvi su neosporni prioriteti, a globalne organizacije poput Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca potvrdile su važnost dobrovoljnog i neplaćenog davalaštva kao osnove za transfuzijsku medicinu.

Rezultati prikupljanja krvi variraju unutar Hrvatske, a različiti čimbenici, poput demografije, gospodarstva i kulture, imaju utjecaj na darivanje krvi. Unatoč tome, Hrvatski Crveni križ uspijeva zadovoljiti potrebe za krvi i krvnim pripravcima na području cijele države.

Ravnatelj Crvenog križa Grada Gospića, Vlado Brkljačić, kazao nam je više o dobrovoljnim darivateljima krvi na području Ličko-senjske županije.

“Na području naše županije krv prikuplja 5 društava Crvenog križa, i u ovom trenutku imamo preko 500 dobrovoljnih darivatelja krvi. Posebno nas veseli kontinuirani porast mladih koji se uključuju u redovne akcije darivanja krvi. Želimo se još jednom od srca zahvaliti svim ovim plemenitim osobama i čestitati njihov dan.”

U vremenima kad su zdravstveni resursi često ograničeni, svaka kap krvi je dragocjena. Pozivamo sve da pokažu plemenitost i postanu dobrovoljni davatelji krvi, jer jedini izvor ovog nezamjenjivog lijeka je čovjek.

L.O.