75. obljetnica utemeljenja DPD Sv. Marko u Skradniku

8

         Ogulinski kraj između ostalih specifičnosti koje ima, obogaćen je i društveno-kulturno-caritativnom djelatnošću kroz dobrotvorno podupirajuća društva. U srijedu, 31. kolovoza naše Svetište i DPD Sv. Marko organizirali su u Domu Sv. Marko u Skradniku prvi koordinacijski susret predsjednika i dopredsjednika pet DPD-a koja djeluju u Og-dekanatu. To su:

Sv. Marko iz Skradnika; Sv. Rok, Sv. Josip i Sv. Antun iz Ogulina te najmlađe Uzašašće Isusovo s Cerovnika. Nakon molitve u filijalnoj kapeli, prisutni su upoznati s preko 20 društava koja su osnivana između dva svjetska rata na području Og-kraja u vremenu kada je i katoličanstvo i hrvatstvo bilo ugrožavano stranim političkim djelovanjem. Osobito dojmljivo bilo je iščitavanje Spomenice koju je donio predsjednik DPD-a Sv. Rok.

U dvosatnom razgovoru čelnici društava prikazali su djelovanje društava kojima je dolaskom komunističke vlasti 1945. godine zabranjeno okupljanje i svaki rad. Vrijedni i požrtvovni članovi, unatoč komunističkoj represiji, ljubomorno su čuvali i sačuvali znakovlje društva – barjak, knjige, popise članova, arhivsku građu, dokumentaciju itd. Tek nakon demokratskih izbora uslijedile su obnoviteljske skupštine. Uz postojeća društva, ova Modruško-ogulinska udolina ima ovakvih 25 evidentiranih DPD-a što ovaj kraj čini specifičnim u takvom načinu organiziranja druženja i pomaganja članove i svih zainteresiranih.

Kroz statističke podatke moguće je odmah primijetiti raznovrsnost članstva i njegovog djelovanja koje se okupljaju oko pojedinih crkava i kapela, a svoje ulogu osobito prezentiraju procesijama, pobožnostima, karitativnim akcijama, hodočašćima, čuvanjem instrumenata i narodne nošnje osobito u svojim domovima koje su gradili uglavnom svojim sredstvima. Iako su im komunističke vlasti te zgrade otuđile, svojom požrtvovnošću i upornošću poneka Društva ponovno su ih uspjela vratiti u svoje vlasništvo te pokušavaju steći “staru slavu djedovine”. U pet DPD-a organizirano je više stotina članova i obitelji te im broj raste, a raduje nas i činjenica kako je i više svećenika uključeno u njihov rad te su im uz duhovnu podršku ujedno i motivatori pojedinih aktivnosti. U lijepom ozračju razmjene iskustava, nadopune mišljenja i daljnjeg planiranja, vidljivo je kako ovakva društva imaju svoju budućnost te nastoje očuvati vrednotu koju su im namrjeli njihovi preci što je prisutne motiviralo da potaknu obnoviteljske skupštine ostalih ugaslih DPD-a te se ponovo okupe za dva mjeseca.