O migrantima se šuti, a oni redovno nasrću na hrvatsku granicu

0

Nedugo nakon što je provedena akcija izmještanja skoro 500 ilegalnih migranata iz Tuzle, koji se sada nalaze u kampu Blažuj kod Sarajeva, nova grupa stigla je u ovaj grad. Umjesto  nevladinih udruga s transparentima „migranti su naša braća“, dočekala ih je Gradska vlast i reagirala pozvavši na zabranu njihovog okupljanja u svim dijelovima Tuzle, kao i podjelu hrane. Grupa od  50 migranata stigla je pred Terenski centar Službe za poslove sa strancima u Tuzli, a prema najavama lokalne vlasti svi oni bit će transportirani u Blažuj, kako se dogodilo prije desetak dana.

Dok su migranti još bili na putu prema sarajevskoj regiji, nadležna komunalna služba u Tuzli rasformirala je improvizovano šatorsko naselje, a izvršena je i dezinfekcija platoa Glavne autobusne i željezničke postaje. Građani okolnih naselja su odahnuli jer su dijelovi grada postali javni WC. O širenju koronavirusa tek se spekulira.

Državna, kantonalna i gradska vlast BiH donijeli su zaključke po kojima se nezakonto okupljanje i smještaj migranata više neće tolerirati. Migrantska kriza u Tuzli trajala je dvije godine, a konkretni rezultati borbe nadležnih gradskih tijela tek se sada naziru. Unatoč svemu, jučer se u tome gradu opet pojavila poveća skupina od 50-ak ilegalnih migranata. Navodno su pristigli iz Srbije. Vlasti za ovaj novi atak na Tuzlu okrivljuju nevladine udruge koje putem društvenih mreža uporno pozivaju migrante u BiH, posebice u Tuzlu i Bihać. Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ogorčen je ovim postupcima:
-Dobio sam podatak da je grupa migranata ponovo stigla u Tuzli, a u razgovoru sa zamjenikom direktora Službe za poslove sa strancima BiH, riječ je o onima koji su jučer prešli granicu. Nama predstoji permanentna borba, a ograni sigurnosti ne trebaju dopustiti bilo kakvo okupljanje na željezničkoj postaji. Neka idu tamo gdje su krenuli, dodao je gradonačelnik Tuzle koji  je naglasio da nikakva javna podjela hrane migrantima neće biti dozvoljena, između ostalog i zbog straha od širenja koronavirusa na području ovoga grada, ali i ostalih dijelova BiH.

Nova eskalacija migrantske krize na području susjedne države  svoje pravo lice pokazala je proteklih dana. O migrantima sada malo tko govori jer je glavna tema koronavirus. Jedino rubrike „crna kronika“ BiH medija svako malo objavljuju muke oko migranata. Pored međusobnih sukoba, migranti su fizički počeli nasrtati i na lokalno stanovništvo. Latentno, kao i do sada, svi meritorni čimbenici u toj državi uvijek govore kao je „BiH samo tranzitna postaja migranata na daljnjem putu“! Pri tome nikada javno ne govore kako taj put vodi preko Hrvatske. U ovo vrijeme epidemije naša policija ima suviše posla. U Sloveniji također. Stoga ne čudi da je slovenski parlament usvojio odluku po kojoj se na njihovu južnu granicu prema RH trenutno razmješta vojska.

M. S.