Biskupijsko hodočašće u Krasnu

0

Na četvrtom zahvalnom hodočašću Zaštitnici Biskupije svećenici Gospićko-senjske biskupije okupili su se jučeru svetištu Gospe od Krasna. Ove godine Gospićko-senjska biskupija spominje se 20 godina od kada je sveti papa Ivana Pavao II. uspostavio biskupsko sjedište u Lici. Četrdesetak svećenika, zajedno s biskupom ordinarijem mons. Zdenkom Križićem i biskupom u miru mons. Milom Bogovićem, okupili su se u crkvi Gospe od Krasna gdje su slavili svetu misu zahvaljujući Bogu za dar Biskupije kao i zaštitu Gospićko-senjske biskupije u proteklom razdoblju koronavirusa.

Biskup Križić je u svojoj homiliji između ostaloga naglasio kako je  potrebno formirati dušu koja zna iskreno zahvaljivati.

-Evanđelja nam malo govore o Mariji, a još manje donose ono što Marija govori. Radije će spomenuti kako Marija u svom srcu prebire Božje riječi, o njima razmišlja, dok ona sama malo govori. Ova pjesma je zapravo najduži Marijin govor. U drugim zgodama Marija govori vrlo kratko i sažeto. U Evanđelju nalazimo takve tri zgode.

Prva je kod Navještenja. Postavlja pitanje anđelu: „Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?“ Zatim u tom istom događaju izgovara riječi s kojima se otvara povijest otkupljenja: „Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi“, rekao je biskup mons. Zdenko Križić jer po Mariji Božja ljubav očituje svoju pravednost i Božje milosrđe se konkretizira u stvarnim djelima pravednosti među ljudima. 

-Ovdje je i poziv Crkvi da se što više približi Mariji i da uvijek iznova otkriva kako Božja ljubav nije neki platonski osjećaj, nego istinsko i realno suosjećanje u trpljenju s onima koji su žrtve nepravde, i da trajno diže glas za njihovo oslobođenje. I mi smo pozvani da budemo sluge Gospodnje kao i Marija, i da to služenje u ljubavi iskazujemo svima koji nam dolaze i koji nas trebaju. Od tog služenja zavisi vjernost i autentičnost poziva, naglasio je biskup Križić u  svojoj  homiliji. Nakon toga biskup je informirao svećenike o slavlju prezbiterskog ređenja i drugim aktualnostima na području Biskupije. Susret je završio zajedničkim bratskim blagovanjem.

L.O./ M. G.