Vrijeme i dalje u znaku „babljeg ljeta“

0

Jutarnje temperature zraka posvuda su u Lici bliske točci smrzavanja. Razmahalo je „bablje ljeto“, u narodu poznato i kao “Miholjsko ljeto”, prema blagdanu sv. Mihovila 29. rujna i prema narodnom vjerovanju tada počinje raskošna jesen sa sve hladnijim i maglovitijim razdobljima.

Jedna od teorija kaže da „bablje ljeto“ svoj naziv može zahvaliti činjenice kako je ljeto sada podosta „ostarjelo“, dok druge teorije kažu da su u listopadu najraširenije pojave niti srebrene paučine kojom mali pauci u jesen lebde kroz zrak. Na nitima sličnim bakinim vlasima. U svakom slučaju „bablje ljeto“ nam se nastavlja.

Narednih dana bit će pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Ujutro i prijepodne na kopnu mjestimice magla. Vjetar u unutrašnjosti uglavnom slab. Na Jadranu će povremeno puhati do umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak, a još u noći i ujutro bura. Najniža jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na Jadranu između 10 i 15, a najviša dnevna od 15 do 19 na kopnu te između 19 i 23 °C duž obale.

L. O.