U Lici mnoštvo mesa završilo u smeću

0

Zadnjih dana dnevne temperature zraka posvuda u Lici enormno su visoke za ovo doba godine pa se kreću u rasponu od 12 do 15 stupnjeva C. Toplina zraka je izmamila mnoge insekte koji su nekada u ovo doba godine bili u stanju mirovanja. Sve ovo zadaje podosta problema građanima koji na svojim sušnicama i tavanima suše meso od kolinja. Nažalost, već se čulo kako su sa mnogih tavana uklonjeni veći komadi mesa zbog najezda miha i početka kvarenja. Umjesto na trpezama, završili su u smeću!

Unatoč dugoj tradiciji kolinja i sušenja mesa za zimnicu u Lici niti danas ne postoji niti jedno postrojenje i mjesto gdje biste dali meso na sušenje. Umjesto toga većina Ličana meso suše doma,  počesto u sasvim neadekvatnim sušarama. Oni oprezniji meso iz kolinja voze na obradu i sušenje u okolicu Zadra. Kada ga vrate doma takvi su proizvodi vrhunskog okusa i mirisa. Ali sve u konačnici stoji puno skuplje. Iako u  Lici ima podosta bure, drveta za dimljenje mesa, Ličani imaju znanja i iskustva onda je svakako čudno što u Lici nema velike sušnice mesa.

Oglas

Što se tiče kvarenja mesa u Lici su na meti muha najviše pršuti, plećke i  kremenadle. Bude li sreće ovu toplu zimu sačuvat će se kobasice, krvavice, švargle, slanina i masniji dijelovi svinja. Ukoliko su dovoljno usoljeni i zaštićeni od muha.

L. O.