Dožupanica Tomaš u akciji „Hrvatska bez mina“ u Bad Homburgu

0

BAD HOMBURG –  Ivana Tomaš, zamjenica župana ličko-senjskog  i  Đurđa Adlešić, upraviteljica  Humanitarne zaklade „Hrvatska bez mina“ te Mladen Crnković, glasnogovornik Hrvatskog centra za razminiranje održali su u Bad Homburgu u Njemačkoj prezentaciju razminiranja minsko sumnjivih površina u Ličko-senjskoj županiji  za čije razminiravanje grad Bad Homburg nastoji prikupiti 53 tisuće eura.

Prezentacija je održana kako bi predstavnici različitih bad homburških udruga, zastupnici i čelnici grada Bad Homburga, koje je predvodio gradonačelnik Michael Korwisi, predsjednik Gradskog vijeća Bad Homburga Holger Fritzel, zastupnik i gospodarstvenik Peter Löw te poznata humanitarka Olga Stoss, bili upoznati gdje će biti utrošena donacija stanovnika Bad Homburga, čija akcija je još u tijeku.

Oglas

Podsjetimo kako je akcija da svaki stanovnik Bad Homburga donira po jedan euro, koliko stoji razminiranje jednog kvadratnog metra, bila potaknuta primjerom Dubrovnika, koji je lani za Dan grada Dubrovnika i feste Sv.Vlaha donirao 200 tisuća kuna za razminiranje miniranih područja u preostalim dijelovima Hrvatske.

-

Zamjenica župana Ivana Tomaš upoznala je nazočne  s područjima Ličko-senjske županije za čije razminiranje će biti utrošen novac prikupljen donacijom, te se zahvalila stanovnicima na uključivanju u ovu hvalevrijednu akciju i pozvala gradonačelnika Bad Homburga da sa suradnicima posjeti Ličko – senjsku županiju  i upozna se sa prirodnim ljepotama jedne  od najljepših hrvatskih županija.

Prema riječima glasnogovornika HCR Mladena Crnkovića, Ličko-senjska županija je nažalost neslavni rekorder u Hrvatskoj sa nešto manje od 147 km2 minsko sumnjivih površina od ukupno 550 km2 takvih površina u Hrvatskoj. Od gradova,  minama je najzagađenija okolica Gospića sa 56 km2 a potom Otočac sa 30 km2.

Budući akcija prikupljanja donacije od građana Bad Homburga još nije završena, pozvani su i svi Hrvati i Nijemci kao i sve udruge i  tvrtke da pomognu akciju čiji donacija će, najavljeno je, biti uručena na idućoj proslavi Dana grada Dubrovnika i festi Sv.Vlaha u veljači 2015. godine u Dubrovniku.

Tijekom prezentacije u Bad Homburgu predstavljena je i novoosnovana udruga „Hrvatska pomaže“ čiji su osnivači gradovi Zagreb, Osijek i Dubrovnik.

L.O.