Ceste su čiste i Festival Snjegovića je tu!

4

GOSPIĆ- Po najezdi kolega novinara iz većih centara moglo bi se reći da se ovih dana u Lici dogodilo čudo: pao je snijeg! Opet je bilo inteligentnih poziva tipa „pa kak vi tam dole uopće živite“? Obilaskom terena Stožera zimske službe Grada Gospića potvrdilo se kako iznenađenja nema, ceste su očišćenje i sve funkcionira uobičajeno. Nešto sporijim tempom, ali funkcionira. Predsjednik Stožera Ivan Biljan podsjeća da je ipak palo 70-ak centimetara snijega.
-Unatoč obilnim padavinama sve funkcionira normalno. Jutros je bilo manjih kašnjenja na posao, ali sve škole, ustanove, institucije i poduzeća rade i tu nema senzacija. Timovi Lika-cesta rade danonoćno, a rezultat su prohodne ceste do svakog sela. Podsjećam građane na obvezu čišćenja snijega na prilazima svojim kućama, kao i uklanjanje snijega ispred poslovnih prostora, ističe Ivan Biljan. U Ribniku se sastajemo s predsjednikom Mjesnog Odbora Željkom Dukovcom. I on govori o normalnoj situaciji.
-Palo je malo snijega i stanje je redovno. Danas su nas obišli ljudi iz Stožera i Centra 112. Sve su ceste i seoski putovi čisti. Ličani su navikli na zimu i sva domaćinstva imaju zalihe ogrjeva, hrane i ostalih potrepština. Na području Ribnika i u većini ličkih sela problem su staračka stanovništva. Ali ponavljam: sve su ceste prohodne u slučaju zdravstvenih problema nekog od mještana, ili kakve druge situacije, kaže Dukovac.
U Područnoj školi Bilaj zatičemo učiteljicu Anamariju Asić i četvero učenika. U maloj, ali toploj i čistoj učionici odvija se kombinirana nastava.
-Troje učenika jutros nisu došli u školu zbog problema s prijevozom, pripovijeda učiteljica. Nastava teče po planu i nema razloga da tako ne bude narednog tjedna. Djeca su jedva dočekala snijeg da bi mogla uživati u zimskim radostima!
Cesta od Bilaja do Ploiče i Mogorića također je očišćena. Tek poneki automobil što nas mimoilazi podsjetnik je da ovdje netko živi jer ispred kuća nema živog stvora. Teren u okolici Gospića obišao je i gradonačelnik Petar Krmpotić sa suradnicima. Nakon obilaska svih Mjesnih odbora na području Pazarišta gradonačelnik je dao izjavu u Mjesnom odboru Kalinovača, u domu predsjednika odbora Slavka Starčevića.
-Kao što vidite sve su dionice na ovom području također prohodne. Treba istaknuti da Grad Gospić ima 50 naselja, što je cijela mreža cesta i putova. Lika-ceste to održavaju odlično, unatoč malo višem snijegu. Nije se ove godine dogodilo ništa spektakularnoga. Ovo je Lika i palo ne nešto snijega. Ljudima ništa ne nedostaje, nema prekida u snabdijevanju, škole rade redovno. Umjesto da se jadamo kako je pao snijeg, vrijeme je za jedan dodatni sadržaj. Dio snijega s gradskih ulica i nogostupa prevezen je na Trg Stjepana Radića gdje su djeca već počela sa sanjkanjem i radovanjem. U subotu i nedjelju tamo će se održati „Festival Snjegovića. Organizirat ćemo gradnju različitih skulptura, nagradne igre, okrjepu djece i odraslih i još mnoga ugodna iznenađenja. Očekujemo dolazak mnoštva obitelji iz cijele Like, ali i iz Zadra, Karlovca, Šibenika. Svi su dobro došli i nadamo se da ćemo tijekom subote i nedjelje uživati u ovome festivalu. Zima je, pa su snijeg i led dio toga ugođaja. Na ovaj ga način učinimo ljepšim, rekao je gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić. Napomenimo da Festival Snjegovića u Gospiću počinje u subotu, 7. veljače u 11 sati na Trgu Stjepana Radića.
M. S.