Smetlište koje desetljećima truje okoliš i ljude

3

-Večeras opet gori… Cijelo mjesto je pod ogromnim oblakom dima i nazire se odsjaj požara. Smetlište je već davno trebalo sanirati, no usprkos svim dugogodišnjim obećanjima lokalnih vlasti- ništa se nije riješilo, a stanovnici ovog malog primorskog mjesta redovno su trovani barem dva puta godišnje kad se zapali ovo smetlište. Rekoh, možda će vas ovo zainteresirati.
Ovo je dopis koji nam je poslala naša čitateljica Nina iz Svetog Jurja. Nikoga ne napada, nikoga ne propziva samo se javno pita tko je zadužen za ovaj problem.

-Mislim da ste svi u svom lancu zakazali i to debelo. Već je godinama poznato da pred vratima Nacionalnog parka Sjeverni Velebit postoji „divlje“ odlagalište otpada, niti 3 km udaljeno od malog primorskog mjesta Sveti Juraj. To je odlagalište poznato po „samo-zapaljivanju“, što se ponovilo i večeras (25.11.2015.). Cijelo je mjesto u gustom oblaku dima, bura puše, odsjaj požara predobro se vidi iz mog dvorišta i nije nimalo ugodan prizor. Policija u Senju upoznata je s događajem i navodno je netko i iz Ministarstva obaviješten. To mi je jako drago, čisto da znam na čijoj će duši biti činjenica da se stanovnike, uključujući i moju petogodišnjakinju, već godinama sustavno truje (ni sami ne znamo kakvim sve supstancama). Kao stanovniku ovog mjesta i velikom ljubitelju obližnje prirode i ljepote odlučila sam više ne okretati glavu na ovu činjenicu (što se već predugo radi iz tko zna kojih razloga), te sam već obavijestila i određene medije o dotičnom incidentu, a postoje i društvene mreže. U svakom slučaju, vikat ću, dok se netko ne odluči odazvati i nešto poduzeti po ovom pitanju, stoji dalje u dopisi Nine koja nam je poslala i jednu fotografiju.
Hvala Nina,. Nadamo se da će objavljivanje ove situacije pomoći da se ovaj i slični problemi konačno riješe.

Uredništvo Lika online