Novi pristup suradnji važan za razvoj županija

0

Na zadnjem mjesečnom  sastanku ministra regionalnog razvoja i EU fondova Tomislava Tolušića, svih župana i regionalnih koordinatora, čulo se podosta toga novoga. Zajedno sa svojim suradnicima, pomoćnicima  Draganom Jelićem, Davorom Huškom te glavnim savjetnikom  Jurajem Ivankovićem,  ministar je u zagrebačkom hotelu „Dubrovnik“ prezentirao mjere za povećanje apsorpcije EU sredstava. Predstavnici ministarstva informirali su nositelje regionalnog razvoja o tekućim i planiranim aktivnostima, te natječajima u provedbi i najavi. Pri tome je istaknut značaj baze projekata, kao jednog od alata koji će poslužiti kao bitan argument u pregovorima s Europskom komisijom oko izmjena operativnih programa.

Župani i regionalni koordinatori izrazili su zadovoljstvo ovakvim načinom rada i uključivanjem regionalne i lokalne razine u relevantne procese i aktivnosti ministarstva. Među županima sastanku je bio nazočan i Milan Kolić, župan ličko-senjski. Uz stručnu potku ove priče, zasebno je dobro zazvučala izjava ministra Tolušića koja sugerira otvorenost njegovog ministarstva prema svim jedinicama lokalne samouprave.

– Ministarstvo nije otok! Jedino partnerskim pristupom možemo ispuniti zajedničke ciljeve poput uspješnog povlačenja EU sredstava i ravnomjernog razvoja Republike Hrvatske! Ovakvi redoviti mjesečni sastanci služe kao platforma za izvještavanje o aktivnostima regionalnoga razvoja te o poteškoćama i izazovima s kojima se predstavnici regionalne razine susreću u svakodnevnom radu, zaključio je ministar Tomislav Tolušić.
Ovakve radne sastanke posebno je pohvalio predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.
– Ovdje se  otvaraju  mnoga važna pitanja za nas koji smo nositelji regionalnoga razvoja: županije i regionalne razvojne agencije. Pozdravljam što nas se uključuje u pitanja oko EU fondova, što je izrazito važno za ravnomjeran razvoj svih dijelova Hrvatske, rekao je Goran Pauk. Nakon sastanka održana je informativna radionica na temu  „Poziv na iskaz interesa Regionalnim koordinatorima za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

L.O.