Admiral Lošo predstavio knjigu o Domovinskom ratu studentima u Zagrebu

0

Početkom ožujka u kinu Forum, studentskog doma „Stjepan Radić“, u Zagrebu, u organizaciji Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata, održano predstavljanje knjige „Hrvatski Domovinski rat 1991. – 1995. – strateški pogled“, admirala Davora Domazeta Loše.

Na početku se prepunom kinu obratio moderator Ante Boras iz ZKHS-a, i u svom uvodnom govoru objasnio kako je organizaciju podržalo 14 studenskih udruga iz svih hrvatskih krajeva,među njima i Studentski Zbor Gacke, želeći tako pokazati jedinstvo koje, nažalost, hrvatski narod pomalo gubi, kad je riječ o ovako važnim pitanjima.

Oglas

Admiral je iskazao oduševljenje samim pozivom da prezentira istinu o Domovinskom ratu baš studentima, kazavši da mu je ovo najdraže predstavljanje, iako ih je već održao na stotinu. Kako bi sadržaj knjige na najbolji način približio posjetiteljima, koristio se digitalnim projektorom i prezentacijom. Budući da je admiral vojni strateg, u ovoj se knjizi, koju slobodno možemo nazvati enciklopedijom Domovinskog rata, detaljno dotakao svih uzroka rata, i to kroz prikaz vanjsko-političkih strateških odnosa svjetskih moćnika. Upravo je istakao američke i britanske te srbijanske izvore kao ključne za nastanak ove knjige, i dakako obavještajne, budući da se, kako tvrdi, nalazimo u „informacijskom ratu“ te je tek deset posto informacija istinitih.


Ideja Velike Srbije, koja je, prema admiralovim riječima, podršku imala u engleskim krugovima, iako kovana dugo godina i prije rata, preustrojem vojnih oblasti JNA, i mnogim drugim tajnim dogovorima, bila je osujećena. Admiralove strategije koje je u djelo provodio general Ante Gotovina, bile su čvrst temelj i smjerokaz hrvatskom narodu koji je imao snage i morala osloboditi i očuvati svoje domove. Admiral navodi kako je upravo sa svojim strategijama i umijećem ratovanja zadivio i Izraelce te Austrijance na njihovim najcjenjenijim vojnim akademijama, gdje je predavao briljantnu operaciju Oluju. Predavao je, inače, u 16 različitih zemalja i ne misli na tome stati.

Najavio je da će neka od sljedećih odrednica biti i mjesta po Bosni i Hercegovini. Studente je posebno zanimala tema sukoba u BiH, iako je admiral inzistirao na svom jasnom stajalištu kako je riječ o jednom ratu na području RH i BiH, i da se sve mora uzeti s obzirom na kontekst i previranja raznih interesa anglosaksonskih moćnika. Svjetski presedan je činjenica da se središte kružnice koja opisuje RH nalazi upravo u drugoj državi, u Kupresu, gdje su se i odvijale prve važne borbe, što pokazuje neodvojivost sukoba u RH i BiH.

Uz genij generala Gotovine, imao je samo riječi hvale i za pripadnike HVO-a koji su odigrali važan doprinos u prodoru po zapadnoj Bosni i porazu velikosrpskih nastojanja. Prema informacijama koje admiral ima, za sukob između Hrvata i Muslimana-Bošnjaka, odnosno, konkretno za pokolj u Ahmićima, odgovorna je gerilska skupina koju je predvodio britanski časnik. Zadnja operacija nije Oluja, nego operacija kojom se vojno željelo osloboditi istočno Podunavlje. Srpske snage, nisu ponovile grešku kao kad su odustali od plana Z4, te je u tom slučaju ipak došlo do mirne reintegracije.
Na pitanje iz publike o t. zv. izdaji Vukovara, upravo je naglasio kako je jedna takva teza proizvod krivotvoritelja informacija koji tako žele kriminalizirati rat, oblatiti Tuđmana, i izjednačiti krivice. Iako ga javni mediji izbjegavaju, izazvao je sve, kako kaže, kvazi-povjesničare poput Slavka Goldsteina te Tvrtka Jakovine na javnu raspravu, u čvrstom uvjerenju da ih može argumentirano pobiti u svim njihovi zabludama i zlim namjerama, na što su studenti reagirali velikim pljeskom.
Zanimljivi i pomalo šokantni podatci koje je admiral iznio pred mnogobrojne studente, nisu ih ostavili ravnodušnima, mnogi su pohitali kupiti knjigu koja se prodavala na ulazu za samo 100 HRK, a nakon 90-minutnog predavanja admiral se nastavio družiti sa studentima na prigodnom domjenku. Valja napomenuti i to da je tribini, između ostalih, nazočio i Zvonko Bušić, gost jedne dosadašnje tribine u istoj organizaciji, i još neki predstavnici braniteljskih udruga, te da je admiral na koncu poručio svima mladima kako je važno da očuvaju svoj identitet i vjeru, jer su oni budućnost i jezgro nove i bolje Hrvatske.
zkhs.hr