Aerodrom Otočac širi krila !!!

1

Otočac –  Preko 300 i više upita godišnje bilježi zračna baza u Vrsaru vezano o mogućnostima sletanja na zračnu luku u Otočcu, koja je najbliža Nacionalnom parku Plitvička jezera. Da je zračna luka Otočac (Špilnik), itekako zanimljiva brojnim civilnim avio kompanijama i inozemnim gostima potvrđuje i podatak da su brojni upiti oko mogućnosti korištenja aerodroma za slijetanje aviona a potom i za korištenje svih ostalih gospodarsko turističkih usluga. Blizina Nacionalnog parka, mora, Velebita i još k tomu izvrsna cestovna povezanost „adut“ su u rukavu za razvoj Gacke doline, stoga treba reagirati u pravo vrijeme.

U Gradu Otočcu prepoznali su značaj zrakoplovne baze, poduzeli korake za ozbiljnije poslove revitalizacije aerodroma te se kandidirali za sredstva iz pretpristupnih fondova EU. Zbog nepravilnosti u poštivanju natječaja, plan je propao, no ne i zamisao da se iskoristi potencijal aerodroma. Nekadašnji aerodrom koji je u ondašnjim vremenima imao zapaženu ulogu u amaterskom zrakoplovstvu, danas on kao zrakoplovna baza, u koju je ne tako davno uloženo oko 1,6 milijuna kuna, posjeduje značajnu infrastrukturu koja joj osigurava kvalitetan razvoj.

Oglas

Aerodrom Otočac po svojoj konfiguraciji i tehničkim karakteristima spada u kvalitetnije civilne aerodrome takve vrste, stoga u gradskoj kući u Otočcu drže, da se treba pod hitno odraditi poslovi vezani za osuvremenjivanje poslovanja aerodroma. Gradonačelnik Otočca Mario Barković drži nužnim da se na aerodromu mora zaposliti jedna osoba koja bi vodila administrativne poslove, javljala se na telefonske upite i imala brigu za ostale poslove vezane za rad zrakoplovne baze. Uz spomenuto, Barković dodaje da jedan aerodrom koji bi se stavio u svrhu pružanja zrakoplovnih usluga, mora imati i stručnu osobu koja bi koordinirala mogućim dolascima, odlascima zrakoplova, tehničko logističku potporu stoga je također neophodno da na aerodromu bar po nekoliko sati honorarno radi operater koji bi za te poslove bio stručno osposobljen, odnosno koji bi imao položen ispit za pilota sa važećom dokumentacijom. Da bi se ispoštivale sve te potrebe a s ciljem što kvalitetnijeg rada na aerodromu, gardonačelnik Barković odlučio je jednu zaposlenicu iz stručnih službi grada Otočca „prebaciti“ na poslove u zrakoplovnoj bazi Otočac dok će se operater izabrati nakon razgovora sa članovima Udruge“ Krila Gacke“ i to najvjerovatnije između tri otočka pilota Tonija Dujmovića, Jose Kregara i Dušana Bobića, uzimajući u obzir njihovu stručnost i pravovaljane dozvole za letenje avionima.

Kako sezona „letova“ započinje u mjesecu travnju, već sada trebali bi se rješiti određeni poslovi koji bi osiguravali kvalitetan rad. Gradonačelnik kaže da treba opremiti prostor sa računalom, tel./faxom, izraditi web stranicu, te ishodovati dozvole vezane za slijetanje aviona.

–   ” ako je za nas bilo preko 300 upita u drugim zrakoplovnim bazama, bili bi zadovoljni da ostvarimo i 100 do 150 realiziranih slijetanja tijekom sezone što bi nam moglo garantirati usješan razvoj i prepoznatljivost na tkz. zrakoplovnoj karti Hrvatske“ – kaže Barković.

Otočki aerodrom solidno je uređen, no da bi zadovoljio ostale uvijete koje propisuje Agencija za civilno zrakoplovstvo, potrebno je uskladiti određene tehničke norme, urediti parking, uvesti grijanje u prostorije, javnu rasvjetu, srediti dokumentaciju vezanu za građevinsku dozvolu za pistu, urediti obližnji ugostiteljski objekt. Ono što mnogi izdvajaju je kvaliteta otočkog aerodroma, kako po zemljopisnoj smještenosti tako i po kvaliteti uzletno sletne piste koja je dugačka čak 1700 metara (neke turistički razvijenije imaju uzletno sletnu pistu sa tek 900 m). Ovaj poslovni zamah mnogi drže kao idealnu mogućnost za kvalitetan razvoj još jednog vida otvaranja prema turističkim pogodnostima Gacke doline.

Dražen Prša