Akcija mjerenja šećera u krvi na gospićkoj placi

0

Gospić – U povodu Svjetskog dana šećerne bolesti  koji se obilježava 14. studenog, danas je na gospićkoj placi održano javno mjerenje šećera u krvi.

– Danas smo imali 104 osobe, vidjeli smo da ima par ljudi koji su imali šećer 21, 16.. To su sve registrirani dijabetičari koji se ne drže svoje terapije. Ovo je naša treća akcija u Gospiću, i jako smo zadovoljni odazivom. Bilo bi dobro da svi koji imaju granični šećer u krvi kod kuće imaju aparate za mjerenje kako bi se mogli kontrolirali. Od firme “Bauerfeind” dobili smo 23 aparatića koje djelimo kad se netko učlani u našu udrugu. Udruga dijabetičara na području Ličko-senjske županije stvara još tri udruge, u Senju, Novalji i Otočcu – kazala je Zrinka Rosić, predsjednica Udruge dijabetičara Ličko-senjske županije.

U Hrvatskoj od dijabetesa boluje više od 300 tisuća ljudi, a bolest je zadnjih godina uzela maha i nastavlja s porastom. Zanimljivo je kako se pretpostavlja da od dijabetesa boluje još najmanje 40 % građana, ali im bolest još nije otkrivena. Na početku dijabetes nije bolest koja boli i oboljeli se osjeća zdravim, ali s vremenom ova podmukla bolest uzrokuje oboljenje mnogih organa, štetno utječe na vid i krvožilni sustav. Današnja je akcija mnoge građane suočila s činjenicom da ipak boluju od dijabetesa, a konzultacije s liječnikom na licu mjesta uvelike će im pomoći pri liječenju.

H.J.