Ako pušiš-ne kradi!

Lopovi  nikada nisu gledali što i  gdje kradu. Važno je samo ukrasti. A kralo se sve i svašta, kralo se posvuda. Nisu preskočeni niti grobovi sa kojih su mjestimice pokradeni svi metalni ureci i vaze za cvijeće. Kralo se čak i obavijesne table  iz minskih polja (!), u nekoliko navrata su lopovi oštetili metalne dalekovode krađom nosivih dijelova  konstrukcije. O provalama  u privatne objekte ne treba niti govoriti. Kako u svemu ovome prolaze benzinske crpke???

Policijska uprava ličko-senjska vodi urednu evidenciju vezanu uz ovaj dio lopovskog  angažmana. Zanimalo nas je koje su to benzinske crpke najviše na udaru „dugoprstića“. Od glasnogovornice PU ličko-senjske Maje Brozičević dobivamo podatke u kojima „iskaču“ benzinske crpke u Brinju i Otočcu.

Nastavak ispod oglasa

Evidencija iz 2011. godine govori o dvije provale na benzinskoj crpki INA-e  u Brinju, dok iste godine u Otočcu nije bilo provale. Godinu dana kasnije, 2012. godine rezultat je izjednačen jer je u obje crpke provaljeno po jedanput. U 2013.  lopovi su najviše bili angažirani na crpki u Brinju gdje je provaljeno čak 5 puta, dok u Otočcu te godine nije bilo provala. Brinje je opet odnijelo prevagu 2014. kada su  u tamošnju benzinsku crpku izvršene 4 provale, a u Otočcu niti jedna. Dolazimo do 2015. godine kada u benzinske crpke obaju mjesta nije bilo provala. Ove godine „vodi“ Otočac gdje je provaljeno 3 puta, a u Brinju niti jednom. Rezultat provala na benzinske crpke u Otočcu i Brinju unatrag zadnjih 6 godina  je 12:4 za Brinje.

Što se kralo? Zamalo sve, ali najčešće duhanski proizvodi, ponešto alkohola i ostale sitnice. Budući se dnevni utršci uglavnom odnose iz crpki, novac je najčešće  bio na sigurnom. Što se tiče hvatanje lopova ovdje prednjači Brinje gdje se kroz ovo vrijeme razotkrilo četiri počinitelja provala. Otočki lopovi su, čini se, malo oprezniji.

P.U./M. Smolčić