AMBER Alert Europe pokreće kampanju “Provjeri. Promisli. Prijavi.” za Međunarodni dan nestale djece

0

ZAGREB – U povodu ovogodišnjeg Međunarodnog dana nestale djece, AMBER Alert Europe i Europski centar za nestalu djecu, u suradnji s nacionalnim institucijama i organizacijama civilnog društva iz 16 europskih zemalja, s ponosom najavljuju pokretanje kampanje “Provjeri. Promisli. Prijavi.”. Kampanja će se provoditi na 14 jezika i ima za cilj pružiti roditeljima i skrbnicima detaljan vodič o tome što učiniti i što očekivati kada im dijete nestane.

Naziv kampanje “Provjeri. Promisli. Prijavi.” sažima njezine temeljne savjete. Prvo, “Provjeri” odsutnost djeteta, zatim “Promisli” kako bi se prisjetili ključnih detalja i procijenili situaciju, te naposljetku “Prijavi” nestanak djeteta što je brže moguće.

Svake godine tisuće obitelji dožive traumu nestalog djeteta, a pravovremeno reagiranje može biti ključno. “Svake godine u Europi nestane 300.000 djece. Kampanja ‘Provjeri. Promisli. Prijavi.’ ključna je prekretnica u našim stalnim naporima da zaštitimo djecu i podržimo obitelji u kriznim vremenima,” izjavio je Frank Hoen, predsjednik i osnivač AMBER Alert Europe. “Naš cilj je skratiti vrijeme od prijave nestanka do pronalaska djeteta, povećavajući tako šanse za siguran povratak.”

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske potiče građane da podrže ovu inicijativu i sudjeluju u podizanju svijesti o sigurnosti djece. Pravovremeno obavještavanje policije može značajno smanjiti broj nestale djece, stoga je važno prijaviti nestanak odmah, bez čekanja da prođe 24 sata.

Kampanja će se provoditi u Albaniji, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Italiji, Litvi, Malti, Nizozemskoj, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Portugalu, Sloveniji, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Svaka zemlja će angažirati svoje najvažnije resurse i stručnjake kako bi informacije dosegnule što veći broj roditelja i skrbnika.

Za više informacija o kampanji posjetite https://www.amberalert.eu/check-think-report/hr. Materijale kampanje možete pronaći na www.amberalert.eu/press.

L.O.