Austrijanci se izgubili na Velebitu

0

Kako piše Tportal.hr tijekom noći spašeno je dvoje austrijskih alpinista koji su, penjući se kroz 300 metara visoku stijenu Debelog kuna na Paklenici, jučer ostali zarobljeni na litici jer ih je uhvatio mrak, te se nisu mogli vratiti, izvijestila je jutros Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS).

Austrijski alpinisti zbog mraka su sami pokušali silazak, no užad pomoću kojih su se namjeravali spustiti im se zaglavila u procijepima litice te su ostali zarobljeni dvjestotinjak metara iznad tla.

Oglas

Iako su bili neozlijeđeni, bez užadi za spust te bez vode bili su bespomoćni, pa su zatražili pomoć HGSS-a.

Pomoć im je pružila dežurna ekipa HGSS-a koja dežura u Nacionalnom parku Paklenica, a čine je gorski spasitelji iz Rijeke, Ogulina i Zagreba. U pripravnosti bila je i stanica zadarskog HGSS-a.

Tijekom noći alpinisti su uspješno skinuti sa stijene.

HGSS napominje da se radi o vrlo teškoj i atraktivnoj stijeni u samom kanjonu Velike Paklenice na Velebitu, gdje se inače organizira i međunarodno natjecanje u penjanju.

Mrak i teškoće u stijeni dodatno su otežale rad spasitelja, no zahvaljujući iskustvu, spasioci su tijekom noći došli da zarobljenih alpinista te ih uspješno spustili na sigurno.