Austrijski veleposlanik Wuketich u posjeti Gospićko-senjskom biskupu mons. Križiću: Na dnevnom redu iseljavanje i razvoj

0

Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić ugostio je u četvrtak veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Josefa Markusa Wuketicha, u Biskupskom ordinarijatu u Gospiću. Sastanak je pružio priliku za dublju raspravu o različitim izazovima i prilikama koje trenutno oblikuju život na teritoriju Gospićko-senjske biskupije.

Biskup Križić upoznao je veleposlanika Wuketicha s povijesnim okolnostima koje su imale značajan utjecaj na ovu mjesnu Crkvu. Posebno je istaknuto prvo veliko iseljavanje Hrvata iz Like nakon prodora Osmanlija, koji su se potom raselili po raznim dijelovima Hrvatske, dok je veliki broj odselio i izvan države. Među tim iseljenicima su i preci današnjih gradišćanskih Hrvata, kojima pripada veleposlanik Wuketich.

Sastanak je također bio prilika za razgovor o suvremenim izazovima, uključujući trenutno iseljavanje velikog broja mladih obitelji, problematiku zaposlenja te razvoj ruralnih krajeva.

Na kraju sastanka, austrijski veleposlanik Wuketich zahvalio je biskupu Križiću na srdačnom prijemu. Obojica su razmijenili prigodne darove, čime su dodatno učvrstili odnose između Gospićko-senjske biskupije i Republike Austrije.

L.O.