Barroso: Hrvatska postaje 28. članica EU 1. srpnja 2013.

3

Europska komisija je predložila ministarskome Vijeću EU da zatvori posljednja četiri poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom.

Oglas

Danas je povijesni dan za Hrvatsku i za Europsku Uniju, priopćio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso, pola sata prije no što je u podne europski povjerenik za proširenje Štefan Füle novinarima objavio da su, po EK-ovu mišljenju, hrvatski pregovori o članstvu u EU uspješno okončani.

‘EK je upravo predložio ministarskome Vijeću EU da zatvori posljednja četiri poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom. To popločava put Hrvatskoj da se priključi EU kao 28. država članica od 1. srpnja 2013., ako Vijeće održi taj naznačeni nadnevak koji je EK predložila,’ napomenuo je Barroso. On je ‘zapljeskao hrvatskim vlastima, a posebice trenutačnoj vladi, na njihovu teškome radu posljednjih godina’.

‘Još važnije, želio bih čestitati narodu Hrvatske jer pridruživanje EU-ovoj obitelji naroda ponajprije je tvoj uspjeh!’, naglasio je Barroso, rekavši da je tijekom svojega posjeta Zagrebu početkom travnja ‘svjedočio da je pristupanje EU projekt koji nadilazi političke granice i obgrljen je cijelim društvom, a posebice hrvatskom mladeži’.

‘Rad je dovršen. Sada je na državama članicama da naprave posljednju evaluaciju pregovora i odluče mogu li pregovori biti službeno zaključeni i krenuti s potpisivanjem. Pregovori su bili temeljiti i sveobuhvatni’, rekao je povjerenik za proširenje EU Štefan Fuele na početku konferencije za novinare.

‘Za svako poglavlje Hrvatska je morala ispuniti jasne kriterije, komisija je bila u kontaktu na svim razinama s hrvatskim vlastima i davala podršku u ispunjavanju kriterija. Izvještavali smo o postignućima i napretku. Od Hrvatske je traženo da usvoji i provodi nove zakone i propise i pokaže da je sposobna to činiti. RH je morala dokazati da je krenula putem djelovanja kako bi to sve postigla. Želimo nastaviti raditi s Hrvatskom sve do trenutka kada će postati članica EU’, rekao je Fuele.

Vijest o zaključenju pregovora s EU premijerka Jadranka Kosor dočekala je u Londonu gdje ima službeni sastanak s britanskim premijerom Davidom Cameronom.

 

Hina / HRsvijet