Beograd ne može suditi hrvatskim braniteljima!!!

1

GOSPIĆ – Glavni odbor Zajednice braniteljskih udruga na nacionalnoj razini svoju je redovnu godišnju  sjednicu održao u Gospiću. Predstavnici županijskih udruga najprije su se okupili ispred spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima gdje su položili vijence i zapalili svijeće. O najtežim ratnim danima Gospića govorio je u ime domaćina satnik Ivica Ćaćić, predsjednik UHDDR-a. Grada Gospića. Nakon sastanka dragovoljci su održali konferenciju za novinare na kojoj su javnosti iznijeli nekoliko glavnih zaključaka. Predsjednik zajednice braniteljskih udruga Tom Kaćinari  oštro je osudio pokušaje Srbije da svojim optužnicama prekrajaj hrvatsku povijest.

  – Nedopustivim smatramo ovakvo ponašanje službenog Beograda  koji je sam sebi dao mandat da sudi i presuđuje hrvatskim braniteljima. Beograd neće  i ne može suditi onima koji su u svojoj Domovini vodili obrambeni rat upravo protiv države koja je na nas izvršila agresiju preko tzv. Krajine. Od hrvatskog pravosuđa tražimo da obznani sve eventualne tajne optužnice protiv naših suboraca. Također podržavamo hrvatski zakon o proglašavanju nevažećim sve te konstruirane optužnice, istaknuo je Kaćinari.  Na nastup brigadira Ante Kotromanovića na javnoj tribini SDP-a u Gospiću Ivica Ćaćić je kazao kako se na tome skupu nije želio pojaviti niti jedan pozvani predstavnik braniteljskih udruga Gospića i Ličko-senjske županije. Izjave brigadira Kotromanovića o stvaranju zasebnog dijela Ministarstva zdravstva i ustanova koje bi skrbile o zdravlju branitelja sudionici ove sjednice smatraju zakašnjelim i pokušajem ostvarivanja političkih poena.

   – Mi smo  o ovome govorili još prije 10-ak godina, rekao je Kaćinari. U međuvremenu hrvatski su branitelji ostvarili mnoga prava, a u mnogim su sredinama otvoreni specijalizirani odjeli za psiho-socijalnu skrb. Dakako da bi veteranima trebala jedna medicinska ustanova koja bi skrbila o zdravlju tog dijela populacije, ali o tome je pomalo neozbiljno šutjeti, a onda progovarati tek uoči izbora!

      Kako je istaknuo tijekom konferencije za novinare predstavnici  braniteljskih udruga  mole političke stranke da ih ne koriste tijekom predizborne kampanje.

                                                                                                M. S.