Biskup Bogović: Hrvati su uvijek više darivali, nego li dobivali!

0

Gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović vratio se iz Haburga gdje je u  Hrvatskoj  katoličkoj misiji sudjelovao  na  svečanom obilježavanju  Dana Misije – Kažotićevo. Biskup je na središnjoj proslavi predvodio euharistijsko slavlje u katedrali Svete Marije, u koncelebraciji s dominikanskim provincijalom o. Antom Gavrićem, voditeljem Misije o. Mirkom Jagnjićem i kapelanom o. Dominikom Gerbicem. Temelj biskupove propovijedi odnosio se na  pitanje “Na čemu graditi društvenu i osobnu sigurnost?“

-Ti osjećaji bili su prisutni u prvoj hrvatskoj zajednici koja se ovdje formirala prije 46 godina i danas se ista zajednica pita kako je prevaljen taj put. Doista je to bilo veliko djelo ljubavi i milosrđa prema hrvatskom iseljeništvu kada je ovdje, ka i na brojnim drugim mjestima u Njemačkoj, osnovana Hrvatska katolička misija za hrvatske katolike koji su se na ovom prostoru naselili. Dobro se toga sjetiti te zahvaliti Bogu i svima koji su sebe uložili u dobro te zajednice. Taj put je prijeđen pod vodstvom otaca dominikanaca i mogu ovdje izraziti u ime HBK zahvalnost Hrvatskoj dominikanskoj provinciji i svim njezinim članovima koji su ovdje djelovali. Drago mi je da to mogu ovdje reći i pred provincijalom dominikanske provincije, rekao je između ostaloga biskup dr. Mile Bogović koji je također istaknuo nekoliko primjera svjedoka iz Crkve u Hrvata, ponajprije bl. Alojzija Stepinca i bl. Augustina Kažotić, uzore koji su se cijeloga života držali Božjeg puta i nisu  nasjeli svjetskim moćnicima. Mons. Bogović  izrazio je zahvalnost njemačkoj državi i njemačkom narodu što su prihvatili hrvatski izbjeglički val nakon velikih poratnih stradanja kada su se šezdesetih godina otvorila vrata da se iziđe iz onog zatvorenog kruga u Jugoslaviji.

-Crkva u Hrvata živjela je sa svojim narodom i pratila ga je na njegovom putu. Hrvatski radnici dobili su posao u Njemačkoj, istaknuo je biskup, a oni su svojim radom darovali i više nego su primili. Istina je da je većina došla ovamo kao materijalni siromasi koji mole pomoć, ali nisu ruke hrvatskih doseljenika bile prazne. Obdarili ste svaki kraj kamo ste došli i svaki rad koji ste prihvatili svojom radinošću i plemenitošću svoje duše, zaključio je biskup dr. Mile Bogović.

L.O.