Biskup Bogović predvodit će branitelje na prosvjedu u Haag

5

Na velikom prosvjedu za hrvatske generale 24. rujna na glavnom trgu u Haagu očekuje se do tri tisuće sudionika. No financijska konstrukcija i dalje nije zatvorena, stoga se organizatori, Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj, uzdaju u pomoć jedinica lokalne samouprave te na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je ranije, iz gradskog proračuna financirao prosvjed u Haagu

U Haag stiže i biskup Mile Bogović

Iako imena dijela govornika na prosvjedu organizatori drže u tajnosti, neka su poznata. Prosvjednicima će se s glavnog haškog trga obratiti biskup ličko-senjski msgn. Mile Bogović, Mijo Marić, predsjednik HSK Njemačke, Marko Lukić, dopredsjednik braniteljske udruge Zavjet te prvi zapovjednik ATJ Lučko i Petar Malbaša, redatelj i ratni snimatelj, dragovoljac Domovinsko rata.

Ovo će biti peti prosvjed protiv prvostupanjske presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koji organizira Hrvatski svjetski kongres. Na četiri prethodna prosvjeda koja su organizirana u njemačkim gradovima pokazali su crveni karton Haškom sudu i međunarodnoj zajednici. No osim prosvjeda, intenzivirali su djelatnosti na diplomatskoj razini.

‘Razgovore vodimo u Bundestagu s članovima Europskog parlamenta, a obratili smo se i veleposlanstvima u Njemačkoj. U dokumentaciji su mišljenja i stavovi značajnih političkih i sudskih čimbenika koji su se kritički osvrnuli na rad i samo ustrojstvo Haškog suda’, rekao je za tportal Mijo Marić, predsjednik HSK u Njemačkoj.

 

Najavio je i daljnje akcije kako bi istina izašla na vidjelo. Marić kaže: ‘Više se nećemo braniti nego optuživati.’ Glavni cilj je prozivanje međunarodnih čimbenika koji su ‘okrvavili ruke u ratovima na ovim prostorima’, posebice britanski politički establišment koji je podupirao Slobodana Miloševića. Kao dokaz će priložiti i dijelove knjige nekadašnje glasnogovornice Haškog suda Florence Hartmann koja je pisala o infiltraciji britanskih tajnih službi u Haški sud.

‘Radit ćemo na tome da se vrlo neugodna istina pročuje. Spremamo ofenzivu informacija o ulozi međunarodne zajednice’, zaključio je tu temu Marić.

 

Kako do novca?

Tko će financirati odlazak u Haag, još nije jasno. Matić kaže kako se HSK Njemačke za prošle prosvjede potpuno istrošio te kako im je ‘kasa prazna’. Dodaje kako će sami sudionici plaćati autobusni prijevoz do Nizozemske, no kako u tom pogledu apeliraju na tijela lokalne samouprave da im iziđu u susret i financiraju autobuse.

Spomenuo je pritom Zadar, iz kojeg će u Haag krenuti veći broj branitelja s obzirom na to da se Koordinacija zadarskih braniteljskih udruga aktivno uključila u organizaciju. No velike nade Marić polaže i u zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandićakoji je na proljeće iz proračuna dao 27 tisuća kuna za prijevoz prosvjednika u Haag. Prije nekoliko dana Bandić je rekao: ‘Dragi prijatelji, pitate me hoću li pomoći pri organizaciji odlaska poštovatelja generala na prosvjed u Haag. Naravno da ću pomoći, kao što sam i do sada pomagao i uvijek ću pomagati kada su u pitanju naši generali.’No ovoga puta, izdatak za financiranje puta u Haag nije vidljiv kao izdatak u aktima gradonačelnika, kao što je to bio slučaj s proljetnom donacijom. Iako organizator prosvjeda kaže kako ne žele da itko politizira prosvjed, zaboravlja kako Bandić, ako izađe na parlamentarne izbore, uvelike računa na glasove dijaspore.Pokušali su ispolitizirati prosvjed, no nismo nasjeli

Ivan Rašić, predsjednik udruge Zavjet, koja se pridružila organizaciji prosvjeda, kaže kako su pojedinci pokušali ispolitizirati prosvjed, no kako nisu uspjeli. ‘Tu politici nema mjesta. Pojedinci će uvijek pokušati, uostalom, predizborna je kampanja’, rekao je Rašić ne želeći otkriti s koje strane su došle ‘nemoralne’ ponude.

Ističe da se prosvjedom želi pokazati zajedništvo hrvatskih branitelja. Dodaje da su pozvali i članove udruga okupljenih oko Hvidre. ‘Mi se nećemo time zamarati, mi ćemo ih pozvati. Članovi su za prosvjed, a čelnici su u službi politike. To nas ne zanima’, rekao je Rašić.