Biskup Bogović: Živjeti i umrijeti za narod – Isusovi temelji Crkve

0

Biskup Bogović na bdjenju u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama

Gospićko-senjski biskup Mile Bogović tradicionalno je predslavio misu bdjenja uoči blagdana Velike Gospe 14. kolovoza u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama. Pred brojnim vjerničkim pukom od kojih su mnogi hodočastili iz susjednih župa i više od 20 km a u suslavlju brojnih svećenika Ogulinskog dekanata među kojima čuvara svetišta popa Antuna Luketića, predvodnika trodnevnice dr. Tomislava Ivančića te župnika i dekana ogulinskog mons. mr. Tomislava Rogića,Temelji na pijeskuDanas naše vođe idu u šumu u kojoj su udarili temelje bolje Hrvatske a ti su temelji na pijesku, baš kao što i neki u našoj biskupiji veličaju neke momente iz povijesti biskup je u homiliji na misi govorio o boljem svijetu koji se gradi na čvrstoj stijeni i početak kojega je bila Marija.

Od kada je ljudi čeznulo se za boljim svijetom a upravo je Marija pokazala da je onaj taj početak. Ona je krenula Elizabeti prenijeti sretnu vijest, čime unosi radost u obitelj a ujedno veliča Gospodina. Ona koja je nosila Isusa Krista početak je boljeg svijeta jer je njen sin postavio temelje tom svijetu. Isus je svijet činio boljim ne za sebe već je on u tom svijetu ljudima služio, dao im je rast i spasenje. Živjeti i umrijeti za narod, na tome temelju, čvrstoj stijeni on je izgradio Crkvu. Takav svijet htio je izgraditi i Stjepan Frankopan kada je dao izgraditi ovu velebnu crkvu kao i biskup Franjo Modruški. Vjekovima se na toj čvrstoj oštarskoj stijeni gradio bolji svijet.

Unatoč svjetske pravde okrenimo se potrebnima

A danas naše vođe idu u šumu u kojoj su udarili temelje bolje Hrvatske a ti su temelji na pijesku, baš kao što i neki u našoj biskupiji veličaju neke momente iz povijesti. Isusovi temeljiIsus je svijet činio boljim ne za sebe već je on u tom svijetu ljudima služio, dao im je rast i spasenje. Živjeti i umrijeti za narod, na tome temelju, čvrstoj stijeni on je izgradio CrkvuTo nikako nisu temelji koje je postavio Isus. Zato smo i mi pokrenuli projekt Crkve hrvatskih mučenika da odamo počast onima koji su svoje živote ugradili u temelje Hrvatske. Biskup je zatim govorio o pojmu svjetske pravde koja ne poznaje pojmove kao što su opraštanje već jedva čekaju da na nekoga bace kamenje iako su oni obranili i Gospić, Sisak ili Osijek. Okrenimo se potrebnima u obitelji i radnim mjestima, a ova misa neka bude veličanje Gospodina zajedno s Marijom, zaključio je biskup Bogović.

Misno slavlje započelo je svečanom procesijom u kojoj su sudjelovali brojni predstavnici udruga, laičkih društava, Hrvatske vojske, policije, vatrogasaca sa svojim zastavama. Misu je uzveličao župni zbor pod vodstvom Domagoja Šlata i uz orguljsku pratnju Mihaela Peca.

HKV/IKA