Biskup Križić predslavio uočnicu Velikoj Gospi u svetištu Gospe od Čudesa

0

Misu uočnicu i bdijenje uoči blagdana Uznesenja BDM u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama predslavio je Gospićko-senjski biskup mons. mr. Zdenko Križić. Svečanost je počela procesijom od središta Oštarija kod stare škole pa preko simbola Oštarija, starog Marmontovog mosta do sve do crkve i velebnih ostataka nekadašnje katedrale unutar kojih je održana misa. U procesiji je sudjelovalo preko tisuću hodočasnika iz župa Ogulinskog dekanata od najsjevernije Lipe na Dobri pa do najjužnijeg Saborskog. Mnogi od niih hodočastili su u pravom smislu te riječi a ovogodišnja uočnica okupila je do sada najveći broj vjernika, preko tisuću.
Hodočasnici su u procesiji sudjelovali sa svojim barjacima, a procesiju su uzveličale brojne laičke udruge iz župa Oštarija, Cerovnika, Ogulina, Josipdola među kojima i povijesna postrojba Frankopanska garda. Vatrogasci i Dobrotvorna podupirajuća društva imale su znatnu ulogu u organizaciji proslave. Koncelebriralo je desetak svećenika na čelu sa čuvarem svetišta popom Antunom Luketićem i predvoditeljem trodnevnice Žarko Vladislavom Ošapom. Glazbom je misu animirao združeni zbor više župa pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića i Domagoja Šlata.
Biskup Križić je u svojoj homiliji progovorio o značaju Marije kao sljedbenice Božje riječi. Još je anonimna žena kličući Isusu beatificirala Mariju riječima „blažena utroba koja te nosila i grudi koje si sisao“. Neki bi rekli da je Isus umanjio te riječi ne dajući joj dostojno mjesto majke, no Isus tu pokazuje značaj slijeda božjih riječi. Ona je slijedila Božju riječ kao što ju je i sam slijedio. U Kraljevstvo božje ide onaj koji slijedi Božji naum, kao što je Marija prvi puta rekla anđelu „neka mi bude volja Tvoja“. To je ono najvažnije što je Marija učinila i time postala blažena, a to je i nama činiti. No, u praksi je i solidnom kršćaninu teško reći „budi volja tvoja“ čime pokazujemo da ne poznajemo dovoljno svog Boga. On ne simbolizira samo križ i razapinjanje, on nije tiranin već želi da mi budemo sretni . Ipak i patnja je sastavni dio života, što je iskusila Marija a što se i Job zapitao. Kada bi na sve znali odgovore, vjerna nam ne bi trebala, istaknuo je biskup Križić. Iako Marija nije neke stvari razumjela, ona nije prigovarala i stalno se rukovodila mišlju „neka mi bude volja Tvoja“. Samo uz žrtve i zahtjevne stvari možemo doći do postignuća. Marija je postala blažena jer je iskusila pod križem sina tamu , no imala je povjerenje u Boga i zato je postala blažena. Poruka svima nama je da je vjera naše uznesenje koje nas vodi Bogu, zaključio je biskup Križić.
Završne pozdrave na kraju su prenijeli čuvar svetišta pop Ante Luketić koji je za 500 obljetnicu od nekadašnje velebne katedrale koja se obilježava 2021. godine predvidio velika ulaganja u izgled svetišta, kao i predvoditelja trodnevnice Žarka Vladislava Ošapa.

L.O./GSB