Biskupijski susret djelatnika u crkvenim medijima

0

Godišnji biskupijski susret novinara u crkvenim medijima s prostora Gospićko-senjske biskupije održan je u subotu 2. travnja u pastoralnoj dvorani župe Presvetog Trojstva u Slunju. Susret je okupio tridesetak sudionika među kojima i generalnog vikara Gospićko-senjske biskupije mons. mr. Tomislava Šporčića, kancelara biskupije Marinka Miličevića, župnika i ogulinskog dekana mons. mr. Tomislava Rogića, župnika Oštarija popa Antuna Luketića i katedralnog vikara iz Gospića don Anđelka Kaćunka. Kao gost susretu je nazočio i predsjednik Hrvatskog društva katoličkih novinara Neno Kužina.

Nazočne je predstavio domaćin, župnik i predsjednik odbora za medije pri Biskupijskom pastoralnom vijeću mons. Mile Pecić. On je podsjetio da je to peti susret novinara posljednjih šest godina, a da su prethodni predavači bili tadašnji direktor IKA-e Anton Šuljić, glavni urednik HKR-a Anto Mikić, bivši urednik religijskog programa HTV-a o. Tonči Trstenjak i katedralni vikar iz Gospića Anđelko Kaćunko. Na ovogodišnjem susretu glavni je gost bio novinar Glasa Koncila Vlado Čutura.

Mons. Pecić poručio je da je Crkva dužna koristi se medijima koji trebaju informirati, ali i formirati. Zvonko Ranogajec predstavio je aktualno stanje u medijima biskupije od onih nacionalne razine (Hrvatska vjernost, Život), preko biskupijske razine (Glasnik, Osvit) do brojnih tiskovina na dekanatskoj i župnoj razini. Zatim je podsjetio na elektroničke medije, duhovno-vjerske programe radijskih postaja kao i web stranice s prostora biskupije. Zaključio je da je biskupija u svom drugom desetljeće postojanja i na polju medija položila svoj ispit dostojno šireći evanđelje i kroz medijsko-informativni segment.

Vlado Čutura govorio je o mogućnostima koje nude mediji u pastoralu župnih zajednica od župnih listova, radio emisija do web stranica i blogova. Mediji su dio društva, no jesu li i sredstvo? Društvena stvarnost je takva da ako niste u medijima kao da ne postojite. S emocionalnog stajališta mediji djeluju emotivno, a ne racionalno te mogu djelovati dvojako, obogaćivati ili osiromašivati. Crkva nedovoljno koristi medijski prostor te također nedovoljno tumači svoje doktrine putem medija. Vrlo je važna formacija korisnika medija kao i subspecijalizacija, formacija i edukacija za medije, rekao je Čutura. Govoreći o liku katoličkog novinara, rekao je da on treba biti neizostavni dio društva, evanđelje treba živjeti u konkretnom društvu i narodu i ne smije griješiti propustom. Problem svih medija je što prate samo vrh i dno, a ne i ono između što čini život. Velik je problem i komercijalizacija medija te njihova tabloidizacija. Oni prate samo državni vrh, svjetske vijesti, crnu kroniku i „prljavi veš”, ostalo pozitivno ih ne zanima. Čutura je zaključio predavanje mislima da je potreban odgoj za komunikaciju, medijski pastoral je značajan vid evangelizacije u kome na prvom mjestu treba biti Bog.

Dražen Vuković iz Slunja govorio je o tehničkim mogućnostima u pripremi web stranica. Predsjednik HDKN-a Kužina izrazio je zadovoljstvo što se u toj biskupiji iskazuje povjerenje u laike koji daju značajan doprinos u župnim aktivnostima.

ika/bib