Biskupijski susret vjeroučitelja

0

Susret vjeroučitelja Gospićko-senjske biskupije održan je 30. kolovoza u zgradi Ordinarijata u Gospiću. Tom prilikom je 16 vjeroučitelja primilo kanonski mandat iz ruku biskupa Mile Bogovića. Predstojnik Katehetskog ureda vlč. Nikola Turkalj istaknuo je važnost djelovanja i poslanja vjeroučitelja pogotovo u idućoj pastoralnoj godini koja je u znaku župnih suradnika odnosno župne kateheze.

Biskup Bogović vjeroučiteljima je poručio da su oni pravi prenositelji vjere jer se često u obitelji ne događa potrebni prijenos vjere na najmlađe. Zato je i cilj ojačati župnu katehezu pa su na susret pozvani i župnici. Zatim je povjerenik za župnu katehezu u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji dr. Stanislav Šota predstavio strukturu i organizaciju župne kateheze u njihovoj nadbiskupiji. Ukazao je na razlike i dodirne točke školskog vjeronauka i župne kateheze kao i na iskustva na tome području posljednjih godina. Dok školski vjeronauk upoznaje s temeljima vjere, župna kateheza uvodi u osobno iskustvo vjere, dok školski vjeronauk informira, župna kateheza formira, produbljuje i osmišljava osobnu vjeru. Kako katehiziramo, takvu župnu zajednicu imamo, zaključio je dr. Šota.

Oglas

Vjeroučitelj Davor Samadan iznio je iskustva u župnoj katehezi Đakovačko-osječke nadbiskupije, ukazavši na potrebu uključivanja svih vjeroučenika u četiri bazične zajednice, prvopričesnike za uzrast od 2. do 5. razreda te liturgijsku, biblijsku i ministrantsku bazičnu zajednicu za uzrast od 5. do 8. razreda a za koje već postoje i tiskani priručnici.

Generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. mr. Tomislav Šporčić osvrnuo se na provedenu anketu o provođenju župne kateheze po župama Gospićko-senjske biskupije. Rezultati govore da su župni vjeronauk provodi u samo u tri župe. Župa kao najvažnija crkvena struktura ima nemjerljiv utjecaj na život sredine, vjernika i nevjernika, vrata su joj otključana a o nama ovisi koliko će ljudi u nju ući.

IB/IKA