Blagdan Svih svetih

1

Na blagdan Svih svetih prisjećamo se naših najmilijih koji više nisu među nama. Groblja i posljednja počivališta postaju mjesta naše zahvale i prisjećanja pa ih građani tradicionalno obilaze i prisjećaju se svojih pokojnika te polažu cvijeće i pale svijeće.

Blagdan Svih svetih obilježava se u crkvama misnim slavljima. U povodu blagdana Svih svetih biskup Gospićko-senjski mons. dr.Mile Bogović predvodit će misu u Kapeli Svih svetih (Mrtvačnica), u Gradskom groblju Svete Marije Magdalene s početkom u 11.00 sati.

Nakon mise,  uz molitvu,  upriličit će se  polaganje vijenaca i paljenje svijeća podno Spomen križa, u znak sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje, civilne žrtve rata  i sve mrtve.

Svi sveti su svetkovina koja je, bez obzira na vjersku pripadnost, prihvaćena kao zajednička civilizacijska vrijednost. Stoga je to i državni praznik u svim zemljama zapadne kulture. Dan kada se, uz svijeće podno križeva i kapelica, prisjećamo onih koji više nisu s nama, s nadom da su svi oni u svjetlu vjere pronašli svoj mir.

Svi sveti su u kršćanskom kalendaru posvećeni svima svetima, ali ne samo onima koje znamo, koje je Crkva proglasila svetima i uzdigla na čast oltara, nego i onom anonimnom mnoštvu pokojnika koji su se spasili i čija su imena kako se vjeruje upisana u Božjoj knjizi života.

Najvažnija poruka blagdana Svih svetih jest osobna obnova. Možemo se zapitati kako je biti svetim i zadovoljnim ako je čovjek siromašan jer, uzroci naše gorčine su u nezasitnosti, grubosti, pronevjeri i mržnji.

Svi sveti u Hrvatskoj se odnose na 335 svetaca. Njima je posvećeno gotovo 7.000 svetih mjesta u zemlji. Najomiljenija je Bogorodica Marija, a od svetaca je najzastupljeniji Ivan Krstitelj.

H.J.