Božić – Rođenje Gospodinovo u Otočcu

1

Svečano misno slavlje na svetkovinu Rođenja Isusova u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, u 11 sati, predvodio je mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik u suslavlju s vlč.Jurom Ladišić pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne.

Pozdravljajući mnoštvo okupljenih mons.Šporčić u svojoj homiliji je kazao: U ovom našem povijesnom trenutku, slavlje Božića neka svrati našu pozornost na situaciju svijeta i na onu unutrašnju težnju ljudima da uvide smisao svega što se sada u svijetu događa i otkrije nadu za budućnost.
Danas se mnogo govori o globalizaciji, i sama riječ je postala neki znak vremena. Što je navažnije u globalizaciji, u procesima integriranja ? Moža ćete se začuditi, ako kažem: Riječ ! Riječ je postala najvažnija. Imamo sada čudesna sredstva komunikacije. Sve bruji – riječi, riječi, riječi ! Informacije, dezinformacije, uredi za informacije, osobe za informacije, glasnogovornici….Sve samo riječi ! Neki čak imaju urede i za dezinformacije ( jasno, to tako ne zovu), kako bi nekoga ipak preveli na svoju stranu, a ne da upozna istinu i nađe pravi smisao, da razumije odnose i prihvati stvarnost kakva jest.
Čovjek je biće komunikacije, biće odnosa. Svaki je čovjek i riječ Božja. Po svakome Bog nešto svijetu, svakom čovjeku i svemu stvorenomu progovara.On govori pravu riječ, da i mi naučimo kakva riječ treba izlaziti iz naših usta. Od njega učimo, slušajmo i primajmo Riječ koja će preko nas odjeknuti u srcima ljudi i pretočiti se u govor istine, pravednosti, ljubavi i mira. Čovjek je mirotvorac. Zato je najvažnija riječ – Mir i s mirom povezana pravednost, istina i ljubav. To je kuća Božja. To je stan Božje riječi u čovjeku. Istina, pravednost i ljubav u srcu čovjekovu, to je mir. To je ono svijetlo koje je rođenjem Sina Božjega došlo na svijet prosvijetljuje svakog čovjeka. Nemojmo više ljubiti tamu nego svjetlost. Svjetlost je došla na svijet. Stojimo pred nebeskim djetetom, prepoznajmo u njemu svijetlost. Zato hodimo u toj svjetlosti – istaknuo je mons.Šporčić.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor pod ravnanjem prof.Branke Bernardi.
Već tradicionalno današnju svečanu misu prenosio je HRO – Hrvatski radio Otočac na svojim radio valovima.

Nakon završetka mise ispred crkve ponovno je zaživio starinski običaj vjernika – božićno kolo i pjesma.

IB