Branitelji protiv spomenika u Golubiću

Press konferencija Koordinacije braniteljskih udruga grada Knina

Kninski branitelji od mjerodavnih državnih službi traže odgovor zašto još nije uklonjen spomenik Srbima iz Golubića poginulima u Domovinskom ratu.

Sporni spomenik podignut je u porti crkve sv. Stefana u tom naselju, na zemljištu u vlasništvu RH, bez potrebne dokumentacije.

Nastavak ispod oglasa

Branitelji su još jednom podsjetili kako se na spomeniku nalazi popis 34 poginula Srba iz Golubića, među kojima su imena i onih koji su sudjelovali u rušenju Hrvatske u Domovinskom ratu. Slični spomenici izgrađeni su svojedobno u Pakovu Selu, Slunju i Sinju, no država je reagirala žurno i uklonila ih, podsjetili su branitelji, koji se pitaju zašto u ovom slučaju država ne postupi na isti način.

Tomislav Čolak iz Koordinacije branitelja grada Knina prisjetio se riječi SDSS-ovca Milorada Pupovca kako mobilizirani vojnici iz Krajine u Republici Hrvatskoj imaju pravo na spomenik. To bi značilo izjednačivanje žrtve i agresora te iskrivljivanje istine, kazao je Čolak.

Nitko poginulim krajinskim vojnicima ne osporava pravo na grob i nadgrobnu ploču, ali ne i na spomenike, kazao je Čolak.

Spomenik je podignula udruga poginulih i nestalih osoba s područja tzv. SAO Krajine “Suza”. Budući da je izgrađen na državnom zemljištu, bez potrebne dokumentacije, inspektori su gradilište zapečatili i radove zabranili, no do danas objekt nije uklonjen.

Lika Online