Brinje u znaku Teslinih valova: znanstveno-popularizacijske radionice oduševile djecu i učitelje

0

U OŠ Luke Perkovića u Brinju proteklog tjedna su održane znanstveno-popularizacijske radionice za učitelje, učenike i djecu iz vrtića, u organizaciji udruge glazbenika Notalika. Ove radionice, koje je vodio izv. prof. dr. sc. Dalibor Paar, bile su posvećene valovima u prirodi te su obuhvatile različite aspekte ove ključne prirodne pojave. Uz to, postavljena je i izložba “Žene u STEM-u” PMF-a iz Zagreba.

Radionice su se fokusirale na istraživanje valova i njihovu primjenu, inspirirane radom Nikole Tesle koji je još 1898. godine konstruirao prvo daljinsko upravljanje valovima demonstrirajući upravljanje podmornicom. Djeca su imala priliku proizvoditi i upravljati različitim vrstama valova, što im je omogućilo da kroz praktične pokuse i modele bolje razumiju ove koncepte.

Cilj ovih aktivnosti je približiti djeci i učiteljima u Brinju suvremene ideje europskog obrazovanja, kako bi se bolje pripremili za izazove današnjeg društva. Nakon pandemije, ključni izazovi uključuju klimatske promjene, izvore energije, sigurnost građana te nove tehnologije i umjetnu inteligenciju.

Promjene na tržištu rada, posebice na razini Europske unije, zahtijevaju nova znanja i vještine, dok obrazovni sustavi često presporo prate ove promjene. Znanost i znanstveno obrazovanje, posebno u STEM područjima (prirodoslovlje, tehnologije, inženjerstvo i matematika), postaju sve važniji za pripremu građana 21. stoljeća.

Ove radionice dio su šireg programa popularizacije znanosti pod nazivom „Znanstveno obrazovanje od rane dobi – prema suvremenom obrazovanju za zanimanja i građane 21. stoljeća“, kojeg podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Fizikalnim društvom – Split i Društvom za popularizaciju znanosti Vinko Dvoržak.

Kroz ovakve inicijative, Brinje se pozicionira kao mjesto koje aktivno sudjeluje u promicanju suvremenog obrazovanja, pružajući mladima alate i znanja potrebna za suočavanje s budućim izazovima.

L.O.