Brža i jednostavnija registracija vozila

0

Građani od jučer svoja vozila mogu registrirati na jednom mjestu i ne moraju više dolaziti na šaltere policijskih uprava i postaja. Time je olakšana i pojednostavljena čitava procedura i smanjene su gužve, što će MUP-u omogućiti preraspodjelu djelatnika na prioritetnije poslove.

Najviše financijske i vremenske uštede MUP-u, ali prije svega građanima, namjeravaju ostvariti prilikom prve registracije vozila, promjene vlasništva  i zamjeni prometnih dozvola.

U Hrvatskoj se godišnje obavi 140.000 prvih registracija vozila, oko 290.000 promjena vlasništva i oko 250.000 zamjena prometnih dozvola. Za nova vozila više nije potrebno obaviti tehnički pregled i tu se očekuju najveće uštede, dok za promjenu vlasništva ne treba ovjeravati ugovor kod javnog bilježnika.

Svoj dio posla odradilo je i Ministarstvo financija, pa umjesto dosadašnjih 5% poreza na stjecanje, sada se uplaćuje upola manje upravne pristojbe, a smanjeni su i administrativni troškovi za oko 100-tinjak kuna.

Zamjena prometnih dozvola zbog popunjenosti također se može obaviti u stanici za tehnički pregled itu će građani uštedjeti 40-ak kuna. Za produljenje prometnih dozvola procedura i cijene ostaju iste, a uvodi se novi izgled obrazaca prometne dozvole, na koji se vraća hrvatski grb.

MUP je izašao u susret motociklistima pa su pločice za motocikle prilagođene modelima motocikala, odnosno smanjene na dimenziju od 180×180 mm. S manjim tablicama za motocikle krenut će se od 20. svibnja kako bi se potrošile pločice na zalihama.

Prva registracija motornog vozila bit će moguća u stanici za tehnički pregled koja nije u registracijskom području vlasnika što je također izlazak u susret građanima koji su dosad prvu registraciju mogli obaviti samo u mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Ukinuta je i kaucija za izvozne pločice. MUP ostaje vlasnik svih evidencija, s tim da ih stanice za tehnički pregled mogu koristiti i u njih unositi podatke.

Za prvu registraciju vozila vremenska ušteda može se računati u satima, jer je od danas za novo vozilo dovoljno s dokumentacijom o vozilu doći u stanicu za tehnički pregled i za 20-ak minuta završiti proceduru, dobiti ovjerenu prometnu dozvolu i registracijsku pločicu. Ušteda za prvu registraciju iznosi oko 250 kuna za osobni automobil jer više nema obveze obavljenog tehničkog pregleda.

Za rabljene automobile kod promjene vlasništva jednostavnija je procedura. Kod rabljenog automobila dosad ste morali potpisati ugovor u kupoprodaji, zatim ga ovjeriti kod javnog bilježnika, pa otići u poreznu upravu da vam razrežu porez, zatim to platiti u poštu, vratiti se u poreznu upravu da vam stave pečat da je to plaćeno, i tek nakon toga otići u policijsku postaju da vam se promijeni prometna dozvola. Od danas je dovoljno potpisati ugovor o  kupoprodaji bez ovjere kod javnog bilježnika, s takvim ugovorom i prometnom dozvolom od staroga vlasnika doći u bilo koju stanicu i u roku pola sata završiti postupak.

L.O./HRT