Bura kao Senjski brend

Sastanak između senjskog gradonačelnika Darka Nekića, prof. i Ivana Čačića, ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda i predsjednika Regionalne asocijacije VI Svjetske meteorološke organizacije (WMO) sa suradnicima,  održan je u Uredu gradonačelnika povodom dogovora o završetku radova na djelomičnoj obnovi zgrade  meteorološke postaje u Senju,  a kako je najavljeno uskoro  slijedi i obnova meteorološke postaje na Zavižanu.

Nastavak ispod oglasa

Razgovaralo se i o klimatskim karakteristikama senjskog područja, a naročito o fenomenu bure kojim je Čačić fasciniran te je podržao ideju da se od bure napravi prepoznatljiv brend, da se iskoristi u promidžbene svrhe jer bura ima i svoje pozitivnosti, a to su prema Čačićevim riječima pročišćavanje zraka, pokretanje vjetroturbina te donošenje velikog broja sunčanih sati godišnje, a njeno snažno puhanje za posjetitelje također može biti izniman doživljaj. U okviru realizacije bure kao brenda najavljeno je kako će Grad Senj osnovati muzej bure koji  bi bio smješten u obnovljenoj kuli Lipica.

Uz  muzej u planu je u centru grada postaviti „čitač“ snage bure, s tim da bi instrument za mjerenje njene jačine bio postavljen na tvrđavi Nehaj gdje najjače puše, a kako je rečeno ovi bi podaci dobrodošli i DHZ – u jer je lokacija postojeće meteorološke postaje u Senju zaklonjena i mjerenja ne odražavaju stvarnu jačinu bure.

Oduševljeni ovim idejama predstavnici DHMZ – a izrazili su spremnost uključiti se u realizaciju projekata te svojom stručnošću i iskustvom pomoći Gradu Senju i doprinijeti što kvalitetnijoj realizaciji.

A.P.