Čast se stječe djelima!

0

Središnji gradski trg u Gospiću  pokazivao je sinoć nesvakidašnju sliku. Na obilježavanju 25. obljetnice  prvog postrojavanja 25. satnije Zbora narodne garde okupilo se mnoštvo dragovoljaca Domovinskog rata iz ove i drugih postrojbi koje su branile Gospić i Liku. Dok su pozornici prilazile satnije i bojne 118. brigade ZNG, slijednice  25.  satnije, okupljeno mnoštvo pozdravljalo ih je pljeskom. Tijekom postrojavanja osam ešalona čula se povjesnica postrojbi koje su u Domovinskom ratu daleko malobrojnije i slabije naoružane od neprijatelja uspjele učiniti nemoguće.  Pročitana su i  imena sedamdeset i jednog  poginulog dragovoljca,  bolna i tragična cijena plaćena u samo godinu i pol dana postojanja 118. brigade ZNG.

Pred postrojenim postrojbama prijavak je izaslaniku predsjednice RH, general-pukovniku Mladenu Markaču predao pukovnik Ante Došen-Tun. U obraćanju nazočnima svaki je od govornika bio prekidan pljeskom. Prvi je govorio predsjednik Kluba branitelja 118. brigade ZNG Pajo Brkljačić koji se zahvalio svima koji su pomogli  prirediti ovu veličanstvenu proslavu. Ispričao je spriječenost dolaska prvog zapovjednika 118. brigade ZNG generala Mirka Norca, što je na spomen njegova imena izazvalo buran pljesak. Iz postrojenih postrojbi izašao je na pozornicu gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić.

-Obrana Domovine naše je pravo i dužnost. Nakon 25 godina srdačno vas pozdravljam i zahvaljujem što ste učinili za obranu Gospića, Like i Hrvatske. Na svetoj misi sam slušao našeg oca biskupa mons. Križića kako su mnogi hrvatski sinovi kroz povijest žrtvovali svoje živote za Domovinu, vjeru i obitelj. Sada smo sada čuli imena naših poginulih prijatelja  znam da se  na spomen svakog imena pred našim očima pokazalo lice tih ljudi. Naša misija, naša dužnost je njegovati uspomenu na te suborce i na sve što su učinili za Hrvatsku, rekao je između ostaloga gradonačelnik Krmpotić. Župan Milan Kolić bio je tijekom rata pripadnik MUP-a RH, a potom časnik 9. gbr „Vukovi“.

-Čestitam vam 25. obljetnicu osnutka 25. satnije ZNG-a, a to je zapravo bio početak kraja agresorskog sna o Velikoj Srbiji.  Ovdje je slomljen srpski „blitzkrieg“. Hvala svima koji ste došli u ovaj herojski grad da biste uveličali ovaj veliki dan. Stojeći pred ovim hrabrim dragovoljcima čovjek može kazati samo jedno veliko hvala. Pijetet i duboko štovanje dugujemo  dragovoljcima koji su dali svoj život za našu slobodu, da bi naš Gospić, Ličko-senjska županija i cijela Hrvatska stvarali dobra i živjeli u miru, istaknuo je župan Kolić. Riječi zahvale dragovoljcima iskazali su i  pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić  i  izaslanik načelnika GSOS RH brigadni general Frane Tomičić koji je također bio pripadnik 118. brigade ZNG-a. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved govorio je kao osobni izaslanik premijera Tihomira Oreškovića.

-Moramo već jednom reći „dosta“ kada su u pitanju pokušaji da se umanji važnost vas dragovoljaca u stvaranju Hrvatske. Želimo da naša djeca s ponosom mogu reći:“Moj tata je branio Hrvatsku“! Bili smo strpljivi. Vjerujem da ćemo na ovim izborima dobiti podršku i dosadašnji odnos prema braniteljima konačno dovesti u povoljan i dostojanstven položaj!

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik dr. Darko Milinović također je na pozornicu izašao iz svoje postrojbe.

-Čast mi što sam dio vas i opet ponavljam:  hvala vam što ste se na prvi mig najvećeg sina u  povijesti Hrvatske, dr. Franje Tuđmana, digli se na noge i uspjeli ostvariti stoljetni san o neovisnoj  i slobodnoj Hrvatskoj. Digli ste se na noge i kada je 1990.  u Hrvatskom saboru bilo glasovanje o hrvatskoj neovisnosti. Neki su tada izašli iz sabora jer to nije bila njihova država. Ova je država stvorena krvlju desetaka tisuća poginulih i ranjenih, stvorena je na suzama naših majki, žena, djece… Znam da nema boljeg mjesta od ovoga poručiti Srbiji: Mi vas se ne bojimo! Možda ovo nije diplomatski, ali je ljudski  i  uvjeren sa da svi vi isto tako mislite, istaknuo je dr. Milinović, učestalo prekidan pljeskom . Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, general-pukovinik Mladen Markač, inače počasni građanin Grada Gospića, nije krio ponos što je sa svojim suborcima policajcima bio i na ličkoj bojišnici.

-Počašćen sam što sam ovdje s vama koji ste ponosni na časnu borbenu tradiciju 118. brigade. Posebno pozdravljam članove obitelji poginulih branitelja. Nosite tešku bol koju mi ne možemo u potpunosti  osjetiti, ali smo svi uz vas. Dragi dragovoljci časne ličke brigade, čast  i dostojanstvo se stječu djelima, a vi ste ih pokazali i realizirali kada je bilo najteže. S vama su bili mnogi policajci, vaša braća po oružju. Drago mi je što smo se danas podsjetili naše povijesti i budućim naraštajima prenosili istinu o Domovinskom ratu, isticao je general Markač, također prekidan pljeskom i odobravanjem mnoštva. Tijekom postrojavanja zrakoplovi HRZ-a u dva su navrata nadletjeli Trg Stjepana Radića i na taj način odali počast brigadi koja je u najtežim trenucima Domovinskog rata obranila Gospić. Grad koji je prema propagandi STV-Knina „pao“ čak 13 puta!!!

H.J./foto N. Mraović