Ceste na području Kosinja i dalje pod vodom: Opadanje dotoka rijeke Like očekuje se uskoro

0

Na području Kosinja u općini Perušić, poplave su nastavile uzrokovati probleme s prometom, a ceste za Bakovac, Sušanj i Rudinku i dalje su zatvorene za promet. Vodostaj rijeke Like u Selištu nastavlja lagano rasti, dok su sve ostale ceste u Lici prohodne zbog opadajućih vodostaja, priopćeno je iz Hrvatskih voda.

Lidija Pernar, voditeljica ličko-senjske ispostave Hrvatskih voda, kazala je kako se tijekom dana očekuje daljnji pad dotoka rijeke Like, što bi trebalo dodatno usporiti porast vodostaja u Kosinju. U višim predjelima sliva moguće su nove oborine, dok se u nižim predjelima ne očekuju.

“Ako na Velebitu ovih dana više ne bude obilnih oborina, doći će do daljnjeg pada dotoka rijeke Like u akumulaciju Kruščica, što bi trebalo rezultirati smanjenjem prelijevanja prema Lipovom polju i stagnacijom vodostaja na Selištu, odnosno u Kosinju”, rekla je Pernar.

Pernar je također pojasnila koliko se stanje primirilo, navodeći podatke o protoku vode. Dotok je jučer bio izuzetno velik, s protokom na Selištu od 350 kubičnih metara u sekundi, dok je jutros protok smanjen na 182 kubičnih metara u sekundi.

Unatoč problemima u Kosinju, situacija u ostatku Like znatno se poboljšala. Vodostaji su u ostatku regije znatno pali i voda se povukla sa svih ostalih prometnica, omogućujući normalizaciju prometa. Ostaje za vidjeti kako će se situacija razvijati u Kosinju, ali nadamo se da će i tamo uskoro doći do poboljšanja.

L.O.