Crni vikend: Poginuo motociklist

Iza nas je vikend u kojemu je Policijska uprava ličko-senjska imala podosta posla. Malo se kralo, brzo vozilo, dogodila se jedna tragedija, a netko „zaboravan“ ostavio je sanduk streljiva. Krenimo redom.

Noću 4./5. rujna 2015. godine na odmorištu na autocesti A-1 na području grada Gospića, nepoznati lopov, inače ljubitelj tehnike, iz kamper-vozila talijanske nacionalne oznake ukrao je kameru, fotoaparat i navigacijski uređaj u vlasništvu 54-godišnjeg talijanskog državljanina. Marljivi pčelar sa Paga ostao je bez više košnica koje je ostavio na ispaši pčela kod Počitelja nedaleko od Gospića. Krađa od strane medvjeda je isključena.

Nastavak ispod oglasa

Nažalost, u prometu se dogodila i jedna tragedija. U petak u 17.25 sati na državnoj cesti broj 8, kod mjesta Sv. Ivan Lomivrat, grad Senj, 23-godišnja njemačka državljanka upravljala je osobnim automobilom njemačke nacionalne oznake, iz smjera juga u smjeru sjevera, te je započela skretati ulijevo a da se nije uvjerila da tu radnju može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu. Oduzela je pri tome prednost prolaska trojici slovenskih motociklista koji su se u nizu propisno kretali iz suprotnog smjera, kojom prilikom je prednjim dijelom automobila prešla na suprotnu prometnu traku, uslijed čega je drugi motocikl u nizu udario u prednji desni dio automobila. Uslijed zadobivenih ozljeda vozač drugog motocikla u nizu, 46-godišnji slovenski državljanin preminuo je na mjestu događaja.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga. U tom periodu utvrđeno je ukupno 130 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 8 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. Najveća utvrđena brzina kretanja od 231 km/h izmjerena je jučer na autocesti A-1, u smjeru Splita, kod Jadove, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h, kada je 35-godišnji hrvatski državljanin upravljao osobnim automobilom, splitske registracijske oznake. On je kažnjen novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije na teritoriju RH u trajanju od 1 mjeseca. Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u subotu u Senju kod 29-godišnjaka iz Senja (2,07 g/kg).

Neki vlasnici nelegalnih ubojnih sredstava i dalje se oglušuju na poziva po kojima ih policija moli da nazovu broj 192 i na taj se način riješe nedozvoljenih kućnih arsenala. Tako je subotu u Kompolju Koreničkom, općina Plitvička Jezera, građanin je u prirodi pronašao drveni sanduk u kojem se nalazilo 1120 komada streljiva cal. 7.62 mm, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

H. J.