CRVENO UPOZORENJE DHMZ-a za grmljavinsko nevrijeme na području gospićke regije

0

Nadležna meteorološka tijela izdala su danas crveno upozorenje za grmljavinsko nevrijeme koje dolazi iz sjeverne Italije prema Istri i Kvarneru. Predviđaju se jaki i olujni udari vjetra, lokalna tuča i obilna kiša.

Crveno upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za grmljavinsko nevrijeme je izdano za područje riječke, karlovačke i gospićke regije. Olujno nevrijeme dolazi iz sjeverne Italije prema Istri i Kvarneru, stoga se uskoro očekuju jaki i olujni udari vjetra, lokalna tuča i obilna kiša.

“Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti”, upozorava DHMZ.

O mogućem nevremenu se oglasila i Civilna zaštita.

“Za danas, 21.7.2023. izdano je: crveno upozorenje DHMZ-a za grmljavinsko nevrijeme za područje riječke, karlovačke i gospićke regije te narančasto upozorenje za osječku i zagrebačku regiju.

“Moguća su oštećenja na imovini i drveću, lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra, tuča te prekidi u aktivnostima na otvorenom i u prometu. Podsjetimo se preporuka i korisnih savjeta kojih se trebamo pridržavati u slučaju grmljavinskog nevremena i jakog vjetra”, objavili su.

S obzirom na ozbiljnost situacije, građani su pozvani da poduzmu sve potrebne mjere samozaštite, slijede savjete nadležnih tijela i izbjegavaju nepotrebna putovanja.

L.O.