Čudesni glog – jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu

0

Glog je toliko korisna biljka da čak i legenda govori kako je upravo kruna Isusa Krista napravljena od nje. Koliko je glog ljekovit, opsežno donosi i portal Healthline.

Korišten i u magijskim ritualima Stoljećima se glog upotrebljava za liječenje ljudi, ali i životinja, a bio je neizostavan i u brojnim magijskim ritualima. Uostalom, glog nam je poznat, ako već ne po ljekovitosti, barem iz priča i mitova kako se glogovim kolcem može uništiti vampire…

Kakva god bila religiozna i magijska vjerovanja, činjenica je da ova biljka, koja najčešće raste kao korov, sadržava brojna korisna svojstva što ju je stavilo u- najljekovitije biljke na svijetu.

Sjajan u prevenciji bolesti srca

U homeopatskim knjigama navodi se da je glog izvanredan kao lijek za srce, a tinktura koja se pravi od njega iznimno je efikasna u spriječavanju infarkta. Koristi se i za održavanje zdravlja krvnog sustava, kod visokog tlaka, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije.

Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih žila. Pospješuje aktivnost i bolju ishranu stanica srčanog mišića. Dapače, mnogi homeopati, ali i drugi koji se bave biljkama i njihovom ljekovitošću, smatraju kako bi svi iznad 50 godina povremeno trebali uzimati tinkturu od gloga.

Brojni benefiti ove biljke

Osim srčanih tegoba, glog pomaže i kod sljedećih zdravstvenih tegoba:

1. Umor, manjak energije, loš san, teško disanje, vrtoglavica, lupanje srca,
nervoza, šum u ušima.
2. Glog je biljka koja ima najjače smirujuće djelovanje
3. Pomaže u menopauzi
4. Izvrstan je kao pomoć pri mršavljenju, jer izbacuje višak vode iz
organizma.
5. Jača vezivno tkivo na zglobovima
6. Smiruje probavne tegobe

Kada se bere?

Plodovi gloga beru se u jesen, kada su jarkocrveni. Zatim se suše, ali može ih se i samljeti, a zatim osušiti i koristiti za čaj.

Napravite sami čaj od gloga

Jednu malu žličicu usitnjenog ploda gloga preliti sa 150 ml vrele vode, poklopiti posudu te ostaviti da stoji 15-30 minuta. Potom procijediti i piti tri puta dnevno. Ovaj čaj posebno se preporučuje ljudima koji osjećaju pritisak i gušenje u predjelu srca, u prevenciji povišenog krvnog tlaka, kao i kod blažih oblika oslabljenog srca poslije preležanih infektivnih bolesti. Čaj ne smiju piti djeca mlađa od 12 godina, trudnice i dojilje.

L.O.