Dan ličkog krumpira kao spoj tradicije i modernih vremena

0

Približava se održavanje manifestacije 7. Dan ličkog krumpira koji se ove godine održava u Lovincu u subotu,  28. rujna s početkom u 12 sati. Manifestacija koja se održava u  središtu Lovinca  svake godine iznova bilježi sve veći broj posjetitelja i izlagača, pomake i novosti koje je čine sve popularnijom.

U organizaciji Općine Lovinac i Poljoprivredne zadruge „Agro-Velebit“ goste očekuje raznolik program uz cjelodnevnu svirku i pjesmu, nastupe KUD-ova i  glazbenih sastava, delicije, štandove OPG-a i mnogih udruga. U duhu tradicije najveći broj delicija bit će spravljen od ličkoga krumpira. Svake godine veći dio pripremljenih jela posjetiteljima se dijeli besplatno, uz redovno nadmetanje koja sorta krumpira ima najbolje pole, pečeni krumpir, štrudlu krumpiraču, pite…  Tradicionalno se organizira i  “krumpirijada” kada će posjetitelji moći obići Lovinac jašući na konjima, sudjelovati u nagradnim igrama i natjecanjima.

Načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić podijelio je s nama pravu malu ekskluzivu.

-Za sudjelovanje su se već prijavili OPG-i, udruge i KUD-ovi koji će popuniti 30 štandova. Kao i svake godine na raspolaganju posjetiteljima bit će mnoštvo probranih delicija. Od pola i slanine, preko kolača, izvrsnih jela, palačinki, bit će tu i lovački kotlić, ribiči spremaju nešto svoje, vatrogasci također… S obzirom na tijek priprema i najave ne treba sumnjati da će „7. Dan ličkoga krumpira“ višestruko nadmašiti one prethodne, uvjeren je načelnik Miletić.

Ove godine „7. Dan ličkog krumpira“ moderirat će  popularni glumac Darko Janeš. Na manifestaciji će se predstaviti udruge i organizacije koje djeluju na području Lovinca, pa će tako svoj prostor imati,  ne samo proizvođači krumpira, udruge i KUD-ovi, nego li i „Lovinački robotići“, viceprvaci Hrvatske u robotici u svojoj dobnoj skupini. Idealan spoj tradicije i novih vremena.

L.O.