Dani sira i ličkoga krumpira oduševili izlagače i posjetitelje

Deseta po redu tradicijska manifestacija „Dani sira i ličkoga krumpira“ u organizaciji Općine Lovinac okupila je više od 40 izlagača koji su privukli mnoštvo posjetitelja. Kako je u najavi ove priredbe naglasila Općina Lovinac „danas nitko ne smije doma otići gladan“! Tako je i bilo jer su se za to pobrinule vješte kuharice i stare limene peći na drva gdje su se cijeloga dana spremali i nudili uštipci i pole iz rola. Gastronomske delicije također je pripremao „Angelus catering“.

Čin otvorenja pripao je županu ličko-senjskom Ernestu Petryju koji je najprije popio čašcu ličke rakije šljivovice koju je podijelio Nikola Vidaković, direktor poduzeća „Agro Velebit“, najvećeg proizvođača krumpira u Lici. Sve nazočne najprije je pozdravio načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić.

Nastavak ispod oglasa

-Hvaljen Isus i Marija, zazvao je Miletić.
Cijelu noć i jutro gledali smo u nebo i brinuli se hoće li nam kiša pokvariti ovu svečanost. Na sreću imamo doista izvrstan dan. Mi smo prostorno velika općina, ali s malo stanovnika. Iako činimo sve da bismo stvorili bolje uvjete za povratak i ostanak mladih obitelji u ovom predivnom kraju. Činimo puno toga kako bismo poboljšali infrastrukturu, stvorili uvjete za naše najmlađe sugrađane, za naše školarce. Često ističem da nam je vrlo važan turizam, naša daljnja promocija, OPG-i i svatko tko ovdje živi. Zato želim iskreno zahvaliti svim ovim vrijednim ljudima koji su ovdje donijeli svoje proizvode. Zanimanje izlagača i posjetitelja za ovu manifestaciju je izvrsno pa vas zato pozivam da sutra opet svi budemo ovdje, da se okupimo i svi oni koji su ovamo došli za vikend neka ne zaborave u prtljažnike automobila staviti poneku vreću izvrsnog ličkog krumpira. Hvala vam svima i želim da se Lovincu dobro zabavite, rekao je načelnik Ivan Miletić.

Župan Ernest Petry je otvorio 10. Dane sira i ličkoga krumpira.

-Kao župan moram reći kako nas sve raduje i resi odlična suradnja s Općinom Lovinac. I u ovome trenutku na ovom području se grade nove ceste, novi kilometri vodovodne mreže. U suradnji s Vladom RH i resornim Ministarstvima ulažu se mnoga sredstva koja za cilj imaju stvaranje što boljih uvjeta za život na ovim prostorima. Ličko-senjska županija je stalni i sigurni suport svim gradovima i općinama koje imaju u pripremi neki projekt. Kao župan mogu naglasiti da ove godine slavimo 200. obljetnicu rođenja Oca domovine dr. Ante Starčevića. Znate da će se ovogodišnja „Jesen u Lici“ održati 29. i 30. rujna te 1. listopada. Ove godine očekujemo gotovo 400 izlagača, organiziramo prvi Lika Fest, izbor za Miss Ličko-senjske županije i još mnoštvo sadržaja, istaknuo je župan Ernest Petry.

Uz mogućnost degustacije i kupnje mnogih proizvoda, manifestacija je danas nudila zabavni program koji će potrajati do večernjih sati, a vodit će ga Darko Janeš. Prisutne će tijekom dana zabavljao HKUD „Degenija“ iz Gospića i HKUD „Vrilo“ Lovinac sekcija „Pilići“ te Tamburaški sastav Plitvički bećari, a za zabavu u večernjim satima pobrinut će se Grupa „Vista“ iz Zadra. kao i mnogobrojni izlagači na štandovima koji će se pobrinuti da doista nitko ne ostane gladan. Hvaleći sve ponuđeno „tvrdi krumpiraši“ u ubrzo zaključili kako su pole i slanina savladali hamburgere i mnoštvo uvezenih delicija. Jedino ih je mučilo jesu li bolje pole od crvenog ili bijelog krumpira.

Za najmlađe su bile organizirane razne igre, a uz njih ih očekuje i napuhanac, Face painting te radionica zmajarenja. U sklopu manifestacije 16. i 17. rujna održat će se i popularna biciklijada „Srce Velebita“. Kroz ovaj vikend organizirane su lagane i srednje teške ture. Za sve mlade i one koji se tako osjećaju pripremaju i poseban poligon spretnosti gdje će sudionici imati priliku testirati svoje biciklističke vještine.

L. O.