Darovana krv najplemenitije djelo čovjeka

Danas je u gradskoj kući u Otočcu upriličen prijem za dobrovoljne darivatelje krvi, a u povodu 25. listopada „Dana darivatelja krvi“.
Bila je to prigoda da zamjenik gradonačelnika Otočca Nenad Janković, uz nazočnost predsjednika GD CK Otočac Tihomira Šimunića i ravnateljice Dragice Cvitković uruči zahvalnice za jubilarni broj davanja krvi.
„Posebno mi je zadovoljstvo i čast što sam danas u vašem društvu, iz razloga što je HCK društvo koje okuplja oko sebe dobrovoljne darivatelje krvi za što vam upućujem duboku zahvalnost za tu plemenitost i humanost koju ste do sada iskazali svojom solidarnošću“- kazao je zamjenik gradonačelnika Otočac Nenad Janković.
Podsjetio je i na neke podatke, izdvojivši da je ovoj godini 167 muškaraca darovalo 100 puta krv, da je na nivou Hrvatske oko 170.000 dobrovoljnih darivatelja krvi. Izdvojio je i „problem“ sa podatkom da je tek 18 posto žena uključeno u dobrovoljno darivanje krvi. U Hrvatskoj je 105 društava CK koji su u suradnji sa transfuzijskim službama prikupili 145.000 doza krvi. Divim vam se, i zahvaljujem vam u osobno ime i ime svih građana naše domovine, kazao je zamjenik gradonačelnika Nenad Janković.
Predsjednik GD HCK Otočac Tihomir Šimunić zahvalio je zamjeniku gradonačelnika istaknuvši kvalitetnu suradnju sa gradom Otočcem.
„Zahvaljujem vam na plemenitom djelu kojega ste učinili ne pitajući za koga, za kad i gdje. Humanost je toliko veća što se daje dio tijela osobi za koju za vi ne znate kojoj će to trebati. I županija Ličko senjska i GD CK prikuplja dovoljan broj doza krvi za potrebe naših bolnica koje su u županiji. Ono što je pozitivno je da GD CK Otočac svake godine ima veći broj darivatelja krvi u odnosu na prošlu godinu. Tako je u ovoj godini organizirano u suradnji sa Transfuzijom Rijeka 4 akcije dobrovoljnog darivanja krvi na koje su pristupile 262 darivatelja krvi i prikupljeno je 225 doza krvi. Odbijeno je 37 osoba jer u tom momentu nisu bili u takvom zdravstveno stanju da bi mogli dati krv. Povećava se broj osoba koji prvi put daruju krv, tako je ove godine 8 osoba darovalo krv po prvi puta a to su sve pretežno mlade osobe, koje će vjerujem, s tom humanitarnom i plemenitom akcijom nastaviti i dalje“ – kazao je predsjednik GD CK Otočac Tihomir Šimunić.
U registru GD CK Otočac imam 135 redovnih darivatelja krvi što znači da su se barem jednom godišnje odazvali na akciju. Svake godine povodom dana dobrovoljnog darivatelja krvi uručujemo zahvalnice za jubilarni broj davanja i vi ste među 21 osobi kojima ćemo danas uručiti ta priznanja. Mogu istaknuti djelatnike Policijske postaje Otočac koji su se u velikom broju odazivali na akcije, kazala je ravnateljica GD CK Otočac Dragica Cvitković.
Zahvalnice su uručili zamjenik gradonačelnika Nenad Janković, predsjednik GD CK Otočac Tihomir Šimunić i ravnateljica Dragica Cvitković.
Za prvi put: Tonković, Sanja Matasić, Martina Rogić, Kristina Rogić, Boško Marinić, Kristijan Kiseljak, Zvonimir Rajković, Tomislav Barišić.
Za pet puta: Marija Vranić, Petra Kranjčević
Z 10 puta: Franjo Zubčić, Milan Kostelac, Tomislav Kraljić
Za 20 puta: Dražen Benčić, Ivan Pešun, Zvonimir Kranjčević, Nikola Bunjevčević, Dražen Cvitković
Za 30 puta: Džoana Kalfić, Josip Cvitković i Željko Bešanić.

Dražen Prša

Nastavak ispod oglasa