Davor Crleni: “Lička juha i basa No.1”

0

Hrvatska je osim po prirodnim ljepotama i živopisnom kontinentu, nadaleko poznata i po svojoj gastronomskoj ponudi. Bogato kulturno i gastronomsko nasljeđe Hrvatske sve više dolazi do izražaja jer obilje kvalitetno pripremljene hrane koje nudi hrvatska kuhinja nešto je s čim se s pravom možemo pohvaliti.
Hrvatski se identitet ogledava i kroz gastronomsku ponudu, a umijeće pripremanja tradicionalnih jela bogato je nasljeđe koje se prenosi s generacije na generaciju.
Ne iznenađuju stoga i vrhunske ocjene najeminentnijih hrvatskih gastronoma, doktora kulinarstva, koji drže da je Lička gastronomska ponuda među najboljima u Hrvatskoj pa i šire.
„Doktor kulinarstva“ Davor Crleni, predsjednik Hrvatskog kulinarskog saveza prilikom boravka na Plitvičkim jezerima, u Ličkoj kući, sudjelujući sa kolegama kuharima u kreiranju i prezentiranju autohtone Ličke gastro ponude ocijenio je, Ličku juhu i Basu kao jedna od kvalitetnijih autohtonih ličkih jela.

Davor Crleni, predsjednik Hrvatskog kulinarskog saveza
Davor Crleni, predsjednik Hrvatskog kulinarskog saveza
„Nisam ljubitelj iznutrica iako volim guščja jetra, ali janjeća pluća u ličkoj juhi posebno su me dojmila, svakako bih ju preporučio svima. Ono što me oduševljava i što držim da je dobro je poštivanje i održavanje tradicije, bitni su standardi u pripremi, kvaliteta, mogu tu biti i male nijanse u pripremi ali bitno je imati kvalitetnu namirnicu, kvalitetni ispravan proizvod. Možemo ponekad i servirati drugačije, ali morate se držati tradicije. Lička basa je nešto što predstavlja vrhunski autohtoni proizvod ličke kuhinje. Danas sam se uvjerio u Ličkoj kući da ljudi koji ovdje rade ulažu veliki trud u pripremanju ličke base po izvornoj recepturi i ona je po mom mišljenju uz ličku juhu, ne govoreći o ličkoj janjetini, jedan proizvod koji je jeftiniji i lakše se proda a tako je kvalitetan. Imam i ideju, mogli bi prodavati i lički uštipak sa domaćim pekmezom svima onima koji dolaze u Nacionalni park, jer to nigdje ne postoji, fast food sa ličkim uštipcima punjenim pekmezom od šljiva, to su definitivno varijante koje prodaju ovaj naš kraj i Hrvatsku“ – kazao je Davor Crleni.

Lička juha, kaže nam nastavnica kulinarstva u srednjoj školi Plitvička jezera Josipka Vuković priprema se od korjenastog povrća, mrkva,luk,krumpir,janjećih pluća, crvena mljevena paprika, temeljac od juhe, sve se zaprži, doda se legis (žumanjak, kiselo vrhnje i limunov sok).
Da bi se napravila Lička basa potrebno je puno više vremena. Potrebno je svježe mlijeko, koje se ugrije, doda se vrhnje i jogurt kako bi se skisalo. Potom se to hladi 24 sata, stavlja se potom u krpu da se ocijedi, da sva voda izađe. Razrijedi se škorupom i mlijekom.

Dražen Prša