Hrvatska je osim po prirodnim ljepotama i živopisnom kontinentu, nadaleko poznata i po svojoj gastronomskoj ponudi. Bogato kulturno i gastronomsko nasljeđe Hrvatske sve više dolazi do izražaja jer obilje kvalitetno pripremljene hrane koje nudi hrvatska kuhinja nešto je s čim se s pravom možemo pohvaliti.
Hrvatski se identitet ogledava i kroz gastronomsku ponudu, a umijeće pripremanja tradicionalnih jela bogato je nasljeđe koje se prenosi s generacije na generaciju.
Ne iznenađuju stoga i vrhunske ocjene najeminentnijih hrvatskih gastronoma, doktora kulinarstva, koji drže da je Lička gastronomska ponuda među najboljima u Hrvatskoj pa i šire.
„Doktor kulinarstva“ Davor Crleni, predsjednik Hrvatskog kulinarskog saveza prilikom boravka na Plitvičkim jezerima, u Ličkoj kući, sudjelujući sa kolegama kuharima u kreiranju i prezentiranju autohtone Ličke gastro ponude ocijenio je, Ličku juhu i Basu kao jedna od kvalitetnijih autohtonih ličkih jela.
Lička juha, kaže nam nastavnica kulinarstva u srednjoj školi Plitvička jezera Josipka Vuković priprema se od korjenastog povrća, mrkva,luk,krumpir,janjećih pluća, crvena mljevena paprika, temeljac od juhe, sve se zaprži, doda se legis (žumanjak, kiselo vrhnje i limunov sok).
Da bi se napravila Lička basa potrebno je puno više vremena. Potrebno je svježe mlijeko, koje se ugrije, doda se vrhnje i jogurt kako bi se skisalo. Potom se to hladi 24 sata, stavlja se potom u krpu da se ocijedi, da sva voda izađe. Razrijedi se škorupom i mlijekom.
Dražen Prša