Den Haag: Domovinska i iseljena hrvatska dodijelila crveni karton Haškom sudu

0

Preko tri tisuće Hrvata sudjelovalo je danas u Den Haagu u prosvjed protiv sramotnih presuda odluke  hrvatskim generalima pod nazivom “Pravda je izgubila ravnotežu”.

Kroz program na pozornici u Haagu vodio je pjesnik Ante Nadomir Tadić-Šutre. Osim njega svoju je poeziju predstavila i Katarina Pavičić, dijete hrvatskog branitelja iz Škabrnje, dok su se za glazbeni okvir pobrinuli folkloraški zbor HKM Mülheim-Duisburg pod vodstvom fra Vidana Miškovića te klapa „Berlin“.

U ime Hrvatskog svjetskog kongresa, organizatora ovog skupa, nazočne je pozdravio Mijo Marić, koji je naglasio kako je današnje okupljanje i izlazak Hrvata na ulice nakon dvadeset godina  “Suosjećanje s osuđenima i snažna potpora medjunarodnoj zajednici zbog njene odgovornosti u kreiranju nepravednih odluka Haaskog suda”. Marić je dodao kazao je da su Hrvati dosta toga pretrpjeli i da nakon 20 godina opet osjećaju potrebu izaći na ulicu i izraziti svoje nezadovoljstvo. „Potrebno nam je zajedništvo. Samo zajedno smo jaki i protesti itekako imaju svoj učinak. Naše saveznike i sve ljude dobre volje trebamo potaknuti da se angaţiraju za pravednu istinu”, rekao je Marić. Ujedno je naglasio da će se nastaviti organizirane akcije Hrvatskog svjetskog kongresa te je kritizirao političke vlasti u Hrvatskoj koje “nisu odradile svoj posao kako treba”.

Gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović zapitao se prije molitve što znači dolazak hrvatskih prosvjednika u Haag. Mons. Bogović je posebice naglasio: “Stojimo ovdje ispred institucije, koja nas je kao narod optužila. Došli smo s bolom u duši. Suosjećamo s onima koji su nas branili, s njima i njihovim obiteljima. Došli smo u miru. Nismo došli rušiti bastilju u Haagu, već došli glasno moliti da ona uskladi svoje norme  s pravdom i pravičnošćuo.”

Žrtve Vukovara i Škabrnje iznijele svoje patnje

Katarina Pavičić (22), djevojka iz Škrabinje, koja je s dvije godine izgubila oca branitelja i veći dio svoje obitelji, u svom je govoru apelirala: “Ne dozovlimo da još jedno dijete izgubi svog oca.”

Slijedila je Snježana Maljak, iz Vukovara, žrtva ratnog zločina silovanja, koji ni dan danas nije procesuiran. U suzama je ispričala sve detalje nasilja i silovanja kroz koje je prošla u srpskom logoru, optuživši hrvatsko pravosuđe i humanitarne organizacije za potpunu nebrigu za slučajeve žena silovanih tijekom srpske agresije na Hrvatsku.

Nakon potresnog svjedočenja Snježane Maljak, pročitan je pismo-zahtjev hrvatskih intelektualaca na čelu sa akademikom Josipom Pečarićem, koji je do sad podržalo preko 2000. potpisnika, a koji će uskoro biti proslijeđen VSUN-a.

Redatelj i ratni snimatelj Petar Malbaša, redatelj i ratni snimatelj, inače dragovoljac Domovinskog rata koji je najviše vremena proveo na sinjsko-livanjskoj bojišnici, govorio je o vlastitim iskustvima iz nametnutog nam rata, te sadašnjim pokušajima  njegovog krivog interpetiranja.

– “Oluja je najčistija vojna akcija u povijesti ratovanja, i ovo što su nam izrekli je politčka odluka. Žele nas poniziti i udariti pečat da je Hrvatska nastala na zločinu. Danas nam o Domovinskom ratu govore oni koji su bili tisuću kilometara udaljeni od Hrvatske, a mi, koji smo sudjelovali, i koji smo izravni sudionici tih događaja, moramo šutjeti – nama ne daju riječ. Kad smo Srbima razbili prvu crtu saznali smo tko su oni. Srbi su od Hrvata i Bošnjaka napravili jedan živi štit. Hrvati su morali prvo osloboditi te osoba i onda oslobađati teritorij. Ni jedan hrvatski vojnik nije radio te ružne stvari koje su Srbi učinio u Vukovaru. Gdje je tu pravda? Nema je! S pravom su naši generali pred sudom rekli da nisu krivi. Ubija nas nepravda i ova sramotna presuda.”, rekao je Malbaša. Na kraju je uputio poruku sudu: “Ispravite što još možete i nemojte nam mijenjati najnoviju povijest naše Hrvatske!”

Marko Lukić: Haški sud skriva dokumente o umješanosti Srbije u zločin u Srebrenici, a nama sprema presudu u kojoj će stajati da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH

Prosvjednicima se, također, obratio i  Marko Lukić, dopredsjednik braniteljske udruge ZAVJET i prvi zapovjednik ATJ Lučko.

-“Ovdje svjedočimo na nismo počinili zločin, već da smo spriječili zločin, onemogućili smo desetke novih Srebrenica, koje bi se dogodile da Hrvatska vojska nije kvalitetno reagirala. Danas, svjetski moćnici i razna obavještajna središta žele izjednačiti zločine, ali mi to nećemo dopustiti”, kazao je Marko Lukić, koji je svojedobno bio i zamjenik generalu Mladenu Markaču.

Želim svjedočiti istinom, naglasio je Lukić, te istaknuo kako Tuđmanu i Šušku nije bilo dozvoljeno da do kraja obrani Hrvatsku.

“Nama nije teško kad nam Srbi čine zlo, nama je teško kad nam to čine naši”, konstantirao je Lukić, nedvosmisleno aludirajući na progon branitelja u današnjoj Hrvatskoj.

“Maknimo se iz birtija i praznih priča i nemoj mo se baviti previše baviti s prošlošču. Idemo se ujedinit. Neka se branitelji ujedine u jednu udrugu. Iseljeništvo se mora dići iz svoje letargije. Nije problem u drugima, problem je u nama! Ukoliko ne dozvolimo da nas podijele u pokrajine, Istrijan, Posavljak, Dalmatinac, Hercegovac, Slavonac, Ličanin …a nigdje Hrvata… onda ćemo uspijeti. Nisam sreo ni jednog Srbina koji pljuje po Miloševiću, koji je izgubio rat, a sreo sam mnoge Hrvate koji pljuju po Tuđmanu, a dobio je rat i svom narodu donio državu i slobodu. Znam da u Haagu postoji dokument koji dokazuje krivnju Srbije za genocid u Srebrenici, ali se time ne žele baviti. Zato žele nama suditi. Pokušajmo se umrežiti i stvoriti jednu hrvatsku udrugu i banku. Zamislimo da 8 milijuna Hrvata da jedan Euro u fond, i tako 30 dana u mjesecu. To je 240 milijuna Eura za mjesec dana. Za godinu dana to je skoro 3 milijarde Eura koje ćemo uložiti u naše mlade da ne uzimaju drogu, koju su im neki namjenili “, kazao je Lukić.

Prvi zapovjednik ATJ Lučko je također podsjetio da nam slijedi presuda koja će nas svrstati u krug agresora na BiH.

-U presudi protiv generala Praljka i ostalih će stajati da smo izvršili agresiju na BiH, ali podsjetimo se, da bez HVO-a i HV-a danas ne bi bilo nikakve  BiH, a upitno je koliko bi bilo Srebrenica, i to na područjima zaštićenim od UN-a, zaključio je Lukić.

Mons. Mile Bogović: Prestanite propagirati jugoslavenska i počnite zagovarati hrvatska gledišta.

Na koncu, biskup Mile Bogović zatražio je da se u sve hrvatske institucije u iseljeništvu dostave knjige o hrvatskoj povijesti i istini o Domovinskom ratu, kako bi osobe koje rade i djeluju u tim institucijama već jedanput prestale propagirati jugoslavenska i počele zagovarati hrvatska gledišta.

Upozorio je, također, da učenici kumrovećke škole znaju kako se čuva država i da se i mi Hrvati to moramo naučiti.

„Upozoravamo također da je hrvatska drţava utemeljena na povijesnom pravu i volji goleme većine njezinih građana. Ona je bila napadnuta i ona se obranila. Ţelimo upozoriti hrvatsku vlast i javnost da se drukčije postave prema onima koji su državu stvarali i obranili“, kazao je biskup Bogović uz zaključak: „Ne zaboravimo nikada lijepu sliku naše domovine i našega naroda. Ona je ono na čemu treba graditi i što ne smijemo nikada ispustiti iz uma, ni onda kada nas blate i naši i njihovi“.

“Čuvajte tu lijepu sliku našeg naroda, koju je prepoznao i svjetski autoritet Ivan Pavao II. u nama, tako nam Bog pomogao”, završio je biskup Bogović.

Organizatori su na koncu zahvalili svima koji su pomogli u organizaciji, Hrvatima u domovini, BiH, kao i iseljeništvu, pokazujući, uz pjesmu “Sude mi”, crveni karton sudu u Haagu.

Prosvjednici digli crveni karton haškom suduProsvjednici digli crveni karton haškom sudu

Prosvjed u Den Haagu bio je vrhunac serije demonstracija koja je pod redateljskom palicom Hrvatskog svjetskog kongresa održana u Njemačkoj i drugim zemljama. Hrvatski svjetski kongres kao nevladina udruga planira nastaviti lobiranjem za pravdu i obranu časti Domovinskog rata te će u tom smislu redovito informirati javnost o novim koracima i projektima.

Goran Majić i Robert Horvat

Video sa prosvjeda: