DHMZ izdao posebno upozorenje: Očekuju nas oluje, tuča, zahlađenje, moguće pijavice i poplave

U Hrvatskoj je počela velika promjena vremena koja sa sobom nosi velik pad temperatura, olujna nevremena i obilne kiše. Prema prognozama promjena vremena trajat će najmanje tjedan dana.

Za srijedu je zbog obilne kiše, grmljavinskih nevremena i mogućih poplava za cijelu zemlju izdano žuto i narančasto upozorenje Meteoalarma.

Nastavak ispod oglasa

U noći na srijedu i tijekom srijede na jugu Hrvatske promjenjivo, ponegdje i uz obilnije pljuskove s grmljavinom. Pritom će se uz umjereno i jako jugo temperatura zraka od jutra do poslijepodneva malo mijenjati – bit će uglavnom između 17 i 22 °C, prognozira za HRT Zoran Vakula.

Podjednako i na srednjem Jadranu, a u unutrašnjosti Dalmacije ujutro hladnije. I pritom nestabilno, ponegdje i uz izraženije pljuskove i grmljavinu, osobito u noći i ujutro te ponovno navečer. Uz često umjereno, mjestimice i jako jugo more će biti umjereno valovito i valovito.

I na sjevernom Jadranu dosta valovito i vjetrovito, najprije zbog juga, prolazno i jugozapadnjaka, pa od srijede navečer zbog bure, koja će ponegdje imati i olujne udare, u Velebitskom kanalu i orkanske. Uz mnoštvo oblaka pljuskovi s grmljavinom bit će česti, mjestimice i obilni – ne samo uz more, nego i u unutrašnjosti Istre i u gorju. Temperatura zraka uglavnom od 16 do 21 °C, a u gorju ujutro oko 11 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj oblačnije i kišovitije nego u utorak i posebice ponedjeljak, ponegdje i uz izraženije pljuskove, koje može pratiti i grmljavina, osobito u srijedu navečer, kada će zapuhati umjeren i jak sjeveroistočnjak. Danju osjetno svježije nego prošlih dana, uz najvišu poslijepodnevnu temperaturu zraka oko 19 °C – prosječnu za 6. listopadski dan. Noć i jutro još će biti razmjerno topli.

I na istok Hrvatske stiže osvježenje u obliku pada – i poslijepodnevne temperature, i kiše, koja će ponegdje biti i u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom, posebice kasno poslijepodne i navečer.

Posebno upozorenje DHMZ-a.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upozorava na moguće lokalne bujične i urbane poplave. Objavili su posebno priopćenje.

“Iznadprosječno toplo vrijeme na kraju rujna i početku listopada, koje u Hrvatskoj popularno nazivamo babljim ljetom ili Miholjskim ljetom, završit će tijekom srijede dolaskom vlažnog i hladnog zraka. Nerijetko će biti obilne oborine, a temperatura zraka će se u četvrtak, 7. listopada, osjetno sniziti, u unutrašnjosti ponegdje 10 do 15°C u odnosu na one s početka tjedna, 4. i 5. listopada 2021. g.

Sa sjevera nam se približava visinska dolina praćena mlaznom strujom koja će sljedećih dana djelovati na vrijeme u Hrvatskoj”, piše DHMZ.

L.O.