DHMZ: Nadolazeći toplinski val bit će najgori ove godine! I potrajat će duže nego inače…

0

Prema najnovijim prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, naziru se stvarni razmjeri toplinskog vala koji je pred Hrvatskom, a koji su već proglasili najgorim ove godine, piše Jutarnji list.

Od danas se vjerojatnost za kišu smanjuje, a u nastavku tjedna iz dana u dan najviša temperatura zraka samo će rasti.

Pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće prognoza je koja će vrijediti praktički za svaki dan barem do sljedećeg vikenda, ako ne i dalje.

Za najveći dio države od srijede će na snazi biti i crvena opasnost od toplinskog udara, a prema trenutnim pokazateljima, najgori pakao očekuje nas u sljedeću subotu kada će temperature u dobrom dijelu Hrvatske, uključujući Zagreb, Osijek, Slavonski Brod i druge gradove prijeći 40 Celzijevih stupnjeva.

Posebno će vrelo biti u Karlovcu, koji prema trenutnim prognozama očekuju 42 Celzijeva stupnja u hladu, što će, ako se prognoze ostvare, biti najviša temperatura u državi.

Nešto manje vrelo ipak će biti na krajnjem jugu, pa se u Dubrovniku, primjerice, ne očekuju vrijednosti znatno više od 30 Celzijevih stupnjeva, dok u Splitu ne bi trebalo biti toplije od 35. Živa će se oko 30 kretati i na istarskom priobalju, dok će koji stupanj toplije biti na Kvarneru, piše Jutarnji.

Preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Rashladite prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe s kroničnim zdravstvenim problemima.

Pijte redovito negaziranu običnu ili mineralnu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Preporučljivo je ne piti jako rashlađene napitke ili samo za osvježenje u ustima rastopiti kockicu, dvije leda.

Dehidraciju od vrućina možete izbjeći uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta, po jednu do dvije žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.

Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10-17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci na noge i ruke možete stavljati mokre ručnike.

Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka.

Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela.

Jedite češće male i što tekućije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako možete pripremite smoothieje od svježeg voća ili pripremite laganu juhu, koji će također organizmu vratiti izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.

Ne ostavljajte djecu niti životinje u parkiranom vozilu.

Redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Posebno ugrožena su  novorođenčad i mala djeca. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom ( više od 30) i odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zraka.

Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i spustite rolete, naročito one koji su okrenuti prema suncu. Isključite sva umjetna svjetla i što je više moguće električnih uređaja u svom domu.

Ako imate klima-uređaj, zatvorite vrata i prozore da ne trošite više energije nego što je potrebno. Podesite temperaturu tako da ne bude niža od 7˚C od vanjske.

Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura zraka iznad 35˚C, neće spriječiti teškoće vezane uz velike vrućine. Pomoći će, međutim, bržoj izmjeni zraka kada u večernjim satima cirkulacijom svježeg zraka rashlađujete svoj dom.

Ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju, tražite pomoć, što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu.