Djeca Otočca pomažu djecu Kenije

1

Da dobra srca djece kucaju diljem svijeta potvrđeno je bezbroj puta, no da jedna manja sredina kao što je Otočac, pokrene hvale vrijednu i svijetski priznatu akciju rijetko se može tko pohvaliti.
Većina velikih djela nastala je zahvaljujući idejama, no ovaj put zahvaljujući prof. Gordani Žubrinić iz Srednje škole Otočac, ideja je prerasla u zanimljiv ali i nesvakidašnji poduhvat.

Obični plastični čepovi sa boca postali su tako reći „preko noći“ vrijedan i unosan artikal.
Prof. ekonomskih predmeta Srednje škole Otočac Gordana Žubrinić, putem tv priloga o sakupljanju plastičnih čepova u humanitarne svrhe odlučila je najprije istražiti a potom i pokušati sličnu akciju pokrenuti i u svome gradu sa svojim učenicima. Nakon provjere podataka i kontaktiranja Doma zdravlja Opatija koji je uspostavio suradnju s međunarodnom organizacijom „ Malteških vitezova“ u Italiji, koji su u prethodnim akcijama od novca dobivenog prodajom prikupljenih čepova (jedan čep košta 33 centa), Domu zdravlja Opatija nabavili sanitetsko pomagalo, i prof. Žubrinić odlučila je zamišljeno provesti u djelo.

Kako trenutačno „ Malteški vitezovi“ (Viteški red – udruženje vitezova stvoreno u srednjem vijeku sa nekim humanim ciljem, zaštita hodočasnika, lječenje ranjenika) trenutačno provode humanitarnu akciju školovanje djece u Keniji, sva sredstva dobivena za čepove prikupljene u Otočcu namjenit će se djeci Kenije u svrhu opismenjavanja.

Ovo će biti prvi puta u povijesti da će otočki srednjoškolci sudjelovati u nekoj međunarodnoj humanitarnoj akciji, usmjerenoj ka izgradnji škole u Keniji.

Akcija je prihvaćena sa ponosom i velikim entuzijazmom. Treći razred zanimanja Ekonomist kao nositelj akcije dobio je ubrzo brojne poklonike, tako da su im se pridružili učenici i profesori ali i Dječji vrtić „Ciciban„ iz kojega su se akciji priključila djeca srednje i starije skupine sa svojim tetama. Moramo spomenuti i trgovačke lance „Lidl“ i veletrgovinu „Most“ koji su također svojim sudjelovanjem pridonijeli akciji sakupljanja plastičnih čepova.

Zadnji podatak govori da je prikupljeno više od 30 tisuća komada plastičnih čepova. Zbog ove, nadasve hvale vrijedne i nesvakidašnje akcije, Koordinacijski odbor za provedbu akcije Gradovi i općine prijatelji djece, odlučio je akciju sakupljanja čepova kandidirati za Naj-akciju 2011. u gradu Otočcu te je na prijedlog Dječjeg vrtića „Ciciban“ dobila naziv „ I drugačiji od nas imaju pravo na ljepši i bolji život“.

Dražen Prša