Događanja u čast Premužićeve staze, remek djela suhozida

0

Javne ustanove Park prirode Velebit i Nacionalni park Sjeverni Velebit pozivaju nas na proslavu obilježavanja 90-te godišnjice Premužićeve staze. Ovom planinskom transferzalom što vodi od Zavižana do Baških Oštarija već je prošlo na stotine tisuća planinara i izletnika, diveći se pri tome veličanstvenom graditeljskom zahvatu načinjenom isključivo od kamena.

Ovom proslavom želi se predstaviti ovo remek-djelo suhozidnog graditeljstva kojim se danas u suvremenim okolnostima, baš kao nekad, upravlja s visokom sviješću o nužnoj povezanosti čovjeka s prirodom, ali i istaknuti kulturna vrijednost ove staze s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće naraštaje.

Stoga je za tu prigodu pripremljen dvodnevni program koji će se održati 13. i 14. srpnja 2023. godine. Program predviđa promociju vodiča “Premužićeva staza” autora Alana Čaplara (13. srpnja) u hostelu na Baškim Oštarijama s početkom od 18 sati te organizirano planinarenje Premužićevom stazom od Zavižana do Alana (14. srpnja).

Za potrebe programa 14. srpnja 2023.  bit će organiziran prijevoz autobusom iz Krasna do Zavižana (okupljanje u 8,30 h ispred Upravne zgrade NP Sjeverni Velebit), te povratak u večernjim satima s Alana u Krasno. Hodanje traje 5-6 sati (14 km), potrebna oprema: gojzerice ili tenisice za planinarenje, slojevita odjeća, voda, nikako japanke!!!

L.O.