Dolazi vrhunac toplinskog vala i temperature do 38°C

Nastavlja se toplinski val u Hrvatskoj. U gotovo cijeloj zemlji temperature su više od 30 stupnjeva, a u Zagrebu i na istoku dosežu i 35. Vrhunac toplinskog vala najavljen je za četvrtak.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Nastavak ispod oglasa

Za srijedu za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33-36 °C.

– Tek će u petak vrućina malo popustiti. I dalje će biti dosta vruće, a prekid toplinskog vala na kopnu očekuje se u subotu, dok će na Jadranu i dalje biti dosta vruće, rekla je Tomislava Hojsak, meteorologinja, javlja HRT.

Preporuke za zaštitu zdravlja od vrućina

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.

piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.

nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.

rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.

isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.

izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.

ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.

redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.

ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

L.O.