Dostojno obilježimo Dan državnosti, Hrvatska je to zaslužila

2

Inačica nove zastave Republike Hrvatske, prvi je put službeno istaknuta 30. svibnja 1990. na trgu bana Jelačića.U Hrvatskoj još nije zaživjelo dostojanstveno obilježavanje državnih blagdana. To potvrđuje činjenica da veliki broj hrvatskih građana ne zna nabrojati državne blagdane i datume njihova obilježavanja niti na bilo koji način u istom sudjeluju.

Poseban problem je što niti službene institucije, od državne do lokalne razine, nemaju usuglašen protokol pa je obilježavanje državnih blagdana u pravilu prepušteno stihiji i inicijativi pojedinaca..Sve nacije ponose se svojom zastavom i ističu je u svakoj prilici, dok se kod nas ne provodi niti zakonska obveza o isticanju državnih obilježja na javnim mjestima niti itko to nadzire. Podsjetimo se samo  Amerikanaca koji svoja nacionalna obilježja ponosno ističu u svakoj prilici, pa gotovo da nema kuće koja u  svom dvorištu nema zastavu.

Oglas

I dok se u suvremenom svijetu državnim blagdanima pridaje veliko značenje organiziranjem svečanosti, domoljubnih i obiteljskih okupljanja, parada, sportskih događaja, medijskih osvrta, piknika, vatrometa i sl., u Hrvatskoj se primjenjuju „protokoli“ svojevrsne šutnje o nacionalnom ponosu i samosvijesti.To se najbolje iščitava kroz nisku razinu svijesti službenih struktura, medija i samih građana o značajnosti obilježavanja takvih blagdana. Sve se svelo na neradni dan, čestitke građanima, na polaganje vijenaca i sve stidljivije isticanje državnih zastava gotovo isključivo na službenim mjestima.Nadugo i naširoko bi se dalo razglabati zašto se ne obilježavaju primjereno državni blagdani u našoj zemlji. Pravi odgovor može dati sociološka analiza koju svakako treba provesti.

Ovaj blagdan trebao bi biti značajan za svaku hrvatsku obitelj, za sve ljude koji žive u našoj domovini. Hrvatska u  načinu obilježavanja ovog i svih drugih značajnijih državnih blagdana prepoznaje dosegnuti stupanj političke zrelosti nacije, njezinu tradiciju, kulturu i samopoštovanje, ali i aktualni trenutak u njegovim različitim aspektima.

Stoga je u budućnosti ovaj i sve druge hrvatske državne blagdane potrebno primjerenije i dostojanstvenije obilježavati, uz obvezno odavanje počasti hrvatskim žrtvama za slobodu i državnu nezavisnost, primjerenijim medijskim osvrtima, isticanjem državnih zastava na zgradama te organiziranjem prigodnih manifestacija u što je potrebno uključiti i sve hrvatske građane.

Dostojno obilježimo nadolazeći praznik –  Dan državnosti Republike Hrvatske te ponosno istaknimo hrvatski stijeg na našim kućama i svim za to predviđenim mjestima.

Pokažimo poštovanje prema svojoj zemlji i u krvi izvojevanoj slobodi, jer Hrvatska to zaslužuje!

M.Nj.